Ne postoji dio namirnice koji pravi kuhar ne može iskoristiti. Zapravo, niti jedan njezin dio ne bi trebalo bacati.
Upravo će ova tema biti glavna na Zero waste showu u parku na rivi u Pločama gdje će nam se predstaviti poznati splitski chef Mario Mandarić.
Mario je pobornik “zero waste” koncepta, što znači da se protivi bacanju ostataka hrane, jer se i od njih može napraviti vrhunsko jelo. U Engleskoj je čak pokrenuo projekt Food Waste Awareness, zbog kojeg ga je časopis Forbes lani u travnju uvrstio na europski popis 30 najutjecajnijih ljudi mlađih od 30 godina.
Posljednjih godina svima su ”puna usta” pojma održivosti, no rijetko ga tko zaista implementira u svoje područje. Ipak, po pitanju održivosti u gastronomiji, chef Mario zna odakle početi.
– Treba skrenuti pozornost na otpad: koliko ono što se baci, košta? Na koji se sve način može jedna namirnica iskoristiti da se ne baca, što se sve može napraviti od određenih dijelova koji su predviđeni za otpad? Najvažnije je educirati ljude o restoranskom otpadu, brojim kuharima treba skretati pažnju na ono što bacaju. Jer, budimo realni, to što se baca su novci – naglašava ovaj mladi, talentirani kuhar koji ističe kako osim edukacije kuhinjskog osoblja sve uvijek kreće od – kuće.
– Djecu od malih nogu treba naučiti da se hrana ne baca te da se uvijek može osmisliti neko novo jelo od onoga prethodno spremljenog. Osim što će im raditi kreativnost, naučit ćemo ih najvažnijem, a to je pozitivan odnos prema hrani – ističe Mario.
“Primijetio sam da se u vrhunskim restoranima baca mnogo hrane pa sam se, kako bih povećao svijest o tome, povezao s londonskom organizacijom koja pomaže mladim beskućnicima. Obilazio sam restorane i tražio kuhare da mi daju namirnice koje planiraju baciti u smeće, a potom sam u prijateljevom restoranu u Londonu organizirao vrhunsku večeru od sedam sljedova”, prisjeća se Mario, dodajući kako večera nije imala cijenu, ali je bio propisan minimalan iznos donacije za beskućnike. Organizirao je tri takve večere, a kasnije je projekt nastavljen bez njega.
Veselimo se druženju s chefom Mariem u Pločama u petak, 14. srpnja na rivi u Pločama!