Zavirili smo u kuhinju najbolje pizza majstorice u gradu Pločama.
Koliko je pizza važan zalogaj kojem se prepuštamo govori i činjenica da se upravo danas obilježava Svjetski dan pizze. Ponekad pizzu uzimamo zdravo za gotovo, kao nešto brzinski za pojesti kad nemamo inspiraciju ili vremena za kuhanje, a nekima je to zalogaj koji opija nepce i uzdrma cijeli živčani sustav.
E da, upravo takve zalogaje pizze radi Pločanka Julija Rakušić jer pizzeria Oliva sinonim je za odličnu pizzu koju radi pizza majstorica Julija.
– Ovim poslom bavim se od 2009.godine, dakle evo već šesnaest godina. Prvenstveno sam počela raditi kao konobarica i iskreno taj mi se posao nije baš svidio, bilo je tu dosta stresa. Jedna starija kolegica koja je radila u kuhinji, bila je voljna naučiti me radu i imala sam sreću kad se oslobodilo radno mjesto da me prime. Od tada usavršavam svoje zvanje – govori nam simpatična Julija dok slaže tko zna koju već pizzu po redu.
Zadnjih nekoliko godina postalo je uobičajeno da pizza može biti svakakva i da sve može postati njezin sastojak. Što biste rekli, u ovoj šumi gastro-inovacija koje, odnosno kakve pizze najbolje prolaze kod nas?
– Uf, ukusi su različiti i često smišljam nove pizze, iako mi imamo ustaljenu kartu trudimo se i ići u korak s vremenom i promjenama na tržištu gastroponude, međutim ništa nije ravno pizzi Rustika. Ona je zasad kod nas definitivno broj jedan, odmah iza nje je klasična Capriciosa.
Kako se borite protiv zasićenja ovim poslom, je li svaki dan isti, radite pizze i to je to?
– Bez obzira što je posao isti, niti jedan dan nije isti. Tijesto ne ispadne isto, svaki dan naučiš nešto novo i koliko god je u ovom poslu rutine toliko je i novih ideja, inovacija, susreta s ljudima, a nadodala bi i kad imaš dobre i susretljive kolege i gazdu, nema mjesta zasićenju.
Kad već spominjete susrete s ljudima, prilaze li vam gosti nakon što probaju vašu pizzu? Ja znam da mi jesmo 🙂
– Jesu i to često. Nedavno smo imali ekipu iz Rovinja koja je rekla da nikad nisu jeli bolju pizzu, e sad je li to do mene ili su oni samo bili jako gladni ne mogu vam reći, ali da, znaju doći, u želji da me upoznaju, pitaju neke detalje u vezi pizze – kroz smijeh nam priča Julija.
Koliko su danas mladi i ljudi općenito zainteresirani za ovaj posao?
– Vrlo slabo ili nikako. Ovaj posao nije jednostavan, moraš biti stabilan, organiziran i predan. Sjećam se svog vatrenog krštenja pokraj vatrene peći, kad sam prvi put ostala sama raditi, ali evo uz moju upornost i željom za radom mislim da sam nadišla sve poteškoće i prepreke. Danas je ovo jako tražen posao i napokon je dobro plaćen, ali uza sve uvjete mora tu biti i ljubavi i talenta, na kraju krajeva kao i za sve u životu.
Dragi čitatelji Klika, vjerujte nam na riječ kad vam kažemo da vam se, kad jednom probate pizzu majstorice Julije, probude sva čula od ugode na spoj okusa i teksturu tijesta i sigurno ćete se često vraćati u pizzeriju Oliva.
Autor: Eleonora Doboš