Otrićani i ostali vinogradari u Pojezerju dobro su prodali grožđe. Ova godina bila je idealna. Urod je manji što zbog suše što zbog ljetošnje krupe, ali je zato kvaliteta dobra pa i cijena. Kilogram grožđa nije odavno bio skuplji, kažu da su neki prodavali i po euro i pol, piše Slobodna Dalmacija.
Zna se da općina Pojezerje ima najviše Ferrarija po glavi stanovnika. Da dobro ste čuli Ferrarija, ali traktora za u polje, ne luksuznih automobila kakvi nam prvi na pamet padaju pri spomenu ovog talijanskog proizvođača vozila. Na 700 stanovnika dolazi čak stotinjak Ferrarija, tako kažu i bez njih se ne može zamisliti svakodnevica u ovom najvećem dalmatinskom vinogorju, koje je već odavno premašilo deset milijuna trsova vinove loze.
Biće Ferrarija još i više, rekoše nam u Pojezerju, gdje zadovoljno trljaju ruke zbog ovogodišnje berbe, koja je uranila i gotovo se privodi kraju. Za razliku od prijašnjih godina kada se bralo iza 1. listopada sada će sve završiti prije toga datuma.
I stari i mladi su zasukali rukave jer, merlot, maraštinu, zlataricu, kuč trebalo je obrati. Ljubitelji dobre kapljice diljem Dalmacije čekaju grožđe iz Pojezerja kako bi napunili svoje bačve, ispekli rakiju.
A ne prodaje se grožđe iz najvećeg dalmatinskog vinogorja samo na dalmatinskim tržnicama, splitskom TTTS-u, Sinju, Šibeniku ili Zadru, doprlo je i do ravne Slavonije i Zagreba.
Grožđe nije dobro rodilo, loza je slabo ponijela a onda je ljetos posula i krupa. Bilo je štete na stolnom grožđu, ali zato ovi što ih je krupa zaobišla imaju godinu za pamćenje. Dobro je rodilo. Svi su zadovoljni količinom i kvalitetom.
– Nismo se nadali da ćemo dobro proći ove jeseni, ali dobro je, nećemo se žaliti i kukati. Svake godine kuknjava, ali eto sada je dobro, tako napišite – rekoše za Slobodnu jezerski vinogradari koji jematvu privode kraju.
SVI ZADOVOLJNI
Zadovoljan je i načelnik općine Pojezerje Boro Dominiković. Naglašava da je kvaliteta grožđa dobra. Toplo i sušno ljeto bez kiše išlo je na ruku vinogradarima, nisu trebali puno lozu polijevati. Nije bilo ni bolesti na trsovima pa je primjena zaštitnih sredstava svedena na minimum. Grožđe je skoro ekološki proizvod.
– Nama ne treba kiša. Naše polje se zove Jezero i uvijek ima određenu količinu vlage koja je lozi dovoljna. Kiša nam samo pravi probleme, donosi bolest na lozu i poplave – pojašnjava Dominiković.
Vinogradari s kojima su razgovarali su zadovoljni urodom i prodajom, što se ne može reći za sve jer je krupa obila pojedine lokalitete, pa to grožđe uglavnom nije za prodaju u gajbama. Njega će gnječiti kod kuće pa nešto za vino, nešto za rakiju.
Žarko Španjić je svoj merlot prodao jednom vinaru u Šibenik. Kaže da je zadovoljan i cijenom i kvalitetom.
– Da je bio veći urod bio bi totalni kolaps. Ovako smo dobro prošli. Zadovoljan sam. Manji urod manje se i potrošilo u vinogradu pa kad se sve zbroji nešto se i zaradilo – kaže Španjić.
MALVAZIJA IZ MOLDAVIJE
I ove jeseni konkurencija jezerskim vinogradarima bilo je uvozno grožđe. To se ponavlja iz godine u godinu i nije nešto novo, ali novina je otkuda to grožđe dolazi. Nije više iz Makedonije nego iz Moldavije, otkuda su uvezene velike količine malvazije, koja je nelojalna konkurencija domaćem grožđu.
Poljoprivrednici s kojima je razgovarala Slobodna Dalmacija kažu da se grožđe najprije izveze u neku od zemalja EU-a, otuda dolazi u Hrvatsku, pa na papiru stoji da je to uvoz iz EU-a. Sve je zakonski čisto, a ovdašnji vinogradari zbog takve nelojalne konkurencije ne mogu normalno poslovati.
– Koliko su ga uvoznici platili tamo u Moldaviji kada ga ovdje prodaju po 1,20 eura. Dok plate prijevoz i sve ostalo kako im se to isplati – pitaju se ovdašnji vinogradari, koji su grožđe prodavali od 1,20 pa do 1,50 eura. Nekakav prosjek bio je oko 1,30 eura po kilogramu što se smatra iznimno dobro cijenom za grožđe.
U polju Jezero (koje je i dobilo takvo ime jer u zimskim mjesecima bude pod vodom) još se bere. Traktori, kamioni, radnici mogu se vidjeti po vinogradima. Svi žele iskoristiti lijepo vrijeme i završiti s ovogodišnjom berbom koja je krenula ranije nego ikada pa će ranije i završiti, do Svetog Mihovila neće biti grožđa u Jezeru.
VELIKA POTRAŽNJA ZA MERLOTOM
A jezerski vinogradari bi bili sretni kad bi se otvorilo više vinarija gdje bi vozili svoje grožđe na preradu. Istina, ima vinarija “Vrgorka” u Vrgorcu koja radi, ali grožđa je previše, moglo bi slobodno po ubranim količinama raditi nekoliko vinarija. I malih i velikih.
Posljednjih petnaestak godina vinogradari iz Pojezerja svoju proizvodnju usmjerili su prema kvalitetnim vinskim sortama poput merlota, caberneta, plavca maloga, toskane, chardonnaya od kojih se prave vrhunska vina.
– Ljudi traže naše grožđe, primamo upite iz čitave Dalmacije, ali ove jeseni nema grožđa na trsovima kao ranijih godina pa je i potražnja veća. Nadamo se da će dogodine biti dobar urod, a i cijena. To bi onda bio posao – rekli su jezerski vinogradari.