U Vrgorcu koji zovu gradom pršuta sve je manje svinja. U okolnim mjestima koja inače život bez njih nisu mogla ni zamisliti sad ih se jedva može nabrojati. Domaća svinja postala je izuzetak, a mještani tvrde da je glavni razlog iseljavanje mladih.
Domaću svinju danas se u Vrgorcu ne može naći. Jozi Tolju iz Stilja su one hobi. Kilogram hrane stoji i više od 100 eura. Služe mu isključivo za potrebe njegove obitelji: “Kad se okoti meni guda, moja se djeca hrane tim mesom. Gledam što manje uzimati u tim trgovačkim lancima jer je to sve sumnjive kvalitete.”
Kraj s jednom od najpoznatijih pršutana nekad je teško bilo zamisliti bez svinje u dvorištu, piše Dnevnik.hr.
“Svaka je kuća držala dvije, tri, mi smo nekad četiri, pet. Osim toga, držali smo i krave i svinje. Sve se držalo, sve se radilo, a danas omladina ide dalje. Prije je bilo svega, nama je konoba bila puna pršuta”, rekla je Nevenka Šimunović iz Stilja.
Jozo objašnjava da mu se ne isplati. Održavanje je skupo, a kilogram mesa tek pet eura u trgovinama: “Svi ti dućani dovezu nekakvo jeftino meso, a ti ga ne ne možeš proizvesti za tu cijenu. Što je u njih na primjer panceta i pečenica, ti nemaš šanse proizvesti živu vagu za taj novac.”
Ali stariji se ne bi složili. “Kako se meni isplatilo dok sam držao po četiri, pet? I krave i konje i po 12-13 koza i kokoši.. Sve se to radilo”, rekao je Rade Šimunović.
U Vrgorcu koji ponosno nosi ime grada pršuta, nekoliko je pršutara koji od toga žive, ali ipak građani su sumnjičavi. “Ne kupujem ga nikako, radije ću same pancete nego pršuta. Tko zna otkud je to stiglo, Turske, Mađarske, nemam pojma”, rekla je za Dnevnik.hr Anđelka iz Vrgorca
A ispred kuća danas su uglavnom samo kokoši, za koje mještani kažu da uskoro neće biti ni njih.