Dinja, karpuza, čentrun, četrun ili lubenica? Sve su to izrazi koji se u Hrvatskoj koriste za jedno slasno voće – široko poznato pod imenom lubenica.
Voće je to koje je toliko popularno da ima i svoj dan. Naime, 3. kolovoza obilježava se Svjetski dan lubenice.
Tom prilikom reporteri Pixsella prikupili su sve najbitnije informacije. Govore tako da je u Hrvatskoj lani proizvedeno 23.985 tona lubenice koja ima i nekoliko dobrobiti.
Naime, sadrži betakaroten, željezo, kalcij, fosfor i velike količine vitamina A, B i C. Utječe na zdravlje i hidratizaciju kože, a podiže raspoloženje i poboljšava koncentraciju. Dakako, dobra je za zdravlje očiju, a snižava i rizik od srčanog ili moždanog dara. Regulira i srčani tlak.
Naposljetku, oporavlja i tijelo od velike aktivnosti te sadrži citrulin koji potiče stvaranje kisika, opušta i širi krvne žile. Zanimljivo, 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija.
Inače, najteža ikad uzgojena lubenica imala je 159 kg, a rekord je oborila 2013. godine. Uzgojena je u Seviervillu, SAD.