Učenje u prirodi zna biti veoma produktivno, a dobro to znaju učenici Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu. Od učionice do prvih plantaža mandarina dijeli ih tek nekoliko metara pa svoju struku unaprjeđuju upravo na terenu, na svježem zraku, prenosi HRT.
Mandarinama nije lako odoljeti i jednostavno su se uklopile u svakodnevicu stanovnika ”zlatne doline”. U blizini plantaža u Opuzenu je Srednja poljoprivredna i tehnička škola koju pohađaju i budući agroturistički tehničari. Većina njih plantaže obrađuje i kod sebe doma, ali uvijek je zabavnije raditi s kolegama iz učionice.
– U školi kad si tu s prijateljima bolje ti je i bolje se osjećaš. Nije teško brati mandarine. Poručio bih ovima u Zagrebu i drugima koji nisu nikad probali brati mandarine da se bave s ovim, rekao je učenik Marin.
Učenik Vid istaknuo je kako u berbi treba pazit oči.
– Znači, trebala bi neka kaciga i naočale. Da uvedemo to kao obaveznu opremu, za zaštitu na radu, dodao je.
– Radi se o učenicima 2.B razreda Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu koji su agro-turistički tehničari. S obzirom na to da je agro-turizam jedna kombinacija poljoprivrede i turizma gdje mi njih educiramo u poljoprivrednom smislu, u turističkom smislu za bolje poznavanje turizma Hrvatske, bolje poznavanje geografije Hrvatske, naglasio je profesor Željko Bartulović.
Učenje životnih lekcija
Ova škola poznata je po tome što uz obvezni kurikulum primjenjuje učenicima priliku za učenjem životnih lekcija. U zajedništvu i suradnji svašta se nešto može napraviti, pa i ono za što se možda sa svojom strukom i nisu opredijelili, kaže ravnateljica.
– Imamo tri smjera. Posebno su komercijalisti, web dizajneri i agroturisti. To su tri različita smjera, tri različita sektora. Međutim, mi želimo da oni svi surađuju i to je neka poruka da nakon završene škole mogu itekako surađivat u nekim drugim poslovima koje mogu imat privatno. Ove mandarine nose u školu i od toga će napraviti neko ukusno jelo. Koliko sam čula priprema se neki dobar kolač, rekla je Martina Glučina, ravnateljica Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen.
Kad se male ruke slože tu je već nekoliko kašeta obranih mandarina od kojih u maloj, ali produktivnoj kuhinji nastaje ”Neretva u malom”, sutra nadaju se, nadaleko poznat desert.
– Znači, on se sastoji od tri sloja, prvi sloj je podloga, drugi sloj je krema od limuna i treći sloj krema od mandarina. Jako je jednostavan i naši učenici jako ga vole pripremati, rekla je mentorica Simona Pavlović.
Pa krenimo redom od podloge. Sastojci su jednostavni i lako dostupni.
– Sve sastojke većinom imamo kod kuće. Može se jako lako napraviti. Podloga se pravi od maslaca kojeg ćemo istopiti na laganoj vatri. Dodajemo mljeveni keks, izrendat ćem o malo limuna i limunovog soka, rekla je učenica Matija.
Praktična nastava najbolji je dio dana
Vrijeme u kuhinji prolazi zabavno i praktična nastava najbolji je dio dana.
– Koristimo brašno i mlijeko koje smo zakuhali, a tu je korica limuna i limun koji ćemo umiješati. Obavezno je da ovo ima mirise Neretve, rekao je učenik Ivan. Na sve to ide završni ”touch” – puding od mandarine napravljen umijećem učenice Ive. Dio je to, koji prodaje cijeli desert.
– Tu smo stavili cijeđeni sok od mandarine, puding od vanilije i šećer, dodali su učenici.
Neretva u malom
Rapsodija okusa agruma u čaši privlači i izgledom i okusom. Neretva u malom nije jedini desert kojeg ova ekipa zna pripremiti. Često rade zanimljiva jela koja rado kušaju i učenici i profesori.
– Ovisno koji je recept, koji je desert. Sve se zajedničkim snagama određuje. Zapravo, učenici su ti koji određuju recept, a profesori im pomažu to sve realizirati, rekla je Simona Pavlović.
Vrijeme mandarina ovoj vrijednoj ekipi, osim za kuhinju, inspiracija je i za zajedničke projekte. Dvorište škole do nedavno su krasile zanimljive skulpture od voća, čijem vremenu dozrijevanja posvećuju i razne projekte. Time se postižu dobri radni rezultati, a njih je najbolje uvijek proslaviti slatkim zajedničkim trenucima, prenosi HRT.