IzdvojenoRegija

SPUŽARICA Kuvani spuži – gastronomska poslastica ovaj petak u Vrgorcu!

0

Turistička zajednica grada Vrgorca odlučila je u suradnji s Društvom prijatelja vrgorske stairne i Srednjom školom Tina Ujevića u jednom projektu objediniti vrgorsku povijest, turizam i gastronomiju. Rezultat svega je jedinstvena vrgorska manifestacija nazvana „Spužarica“ koja će se po prvi put održati ovoga petka na gradskoj fontani od 11:30 sati. Ideja se temelji na arhivskom otkriću povjesničara Branka Radonića da su se 1924., dakle prije ravno sto godina, na području Dubrovačke oblasti spuži jeli samo u općini Vrgorac. „Spužarica“ kreće polako, s planom da sve godine bude sve veća i bolja. Neka ovaj projekt bude primjer kako je važno istraživati povijest Vrgorske krajine i oživljavati je kroz manifestaciju u kojoj će sve, od ideje do realizacije, biti vrgorski proizvod.

U nastavku prenosimo poziv Turističke zajednice grada Vrgorca.

xr:d:DAGBwT-6CaE:27,j:3784573893599747688,t:24040907

Što povezuje spuže, kišu i okuse prošlosti? Saznajte ovoga petka u 11:30 na gradskoj fontani u Vrgorcu na 1. Spužarici!

Dok su se mnogi običaji nažalost izgubili u vrtlogu vremena, Vrgorac otkriva svoj dragulj – dokument star stotinu godina koji svjedoči o našoj tradiciji skupljanja spuža.

Puž vinogradar, kod nas poznat samo kao spȗž, prava je gastronomska poslastica u Vrgorskoj krajini. Generacije su prenosile recepte za njegovo kuhanje, a tradicija skupljanja spuža je ukorijenjena duboko u lokalnoj kuhinji. A jeste li znali da postoji čak i vrgorski naziv za kišu koja mami spuže van? Da, to je “spužàrica”! Tada spuževi izviru iz svojih skrovišta, spremni za avanturu u loncu.

Umjesto da ostanu zaboravljeni, ti spuževi su imali svoje mjesto čak i u povijesti. Kopajući po starim spisima u Državnom arhivu u Dubrovniku, povjesničar Branko Radonić naišao je na zanimljiv dokument iz 1924. godine koji pokazuje da su se spuži tada skupljali na području vrgorske općine. I ne samo da su se skupljali, već je Vrgorac po tome bio iznimka na području Dubrovačke oblasti koja je objedinjavala prostor nekadašnje kotareve Dubrovnik, Korčula, Metković i Makarska.

Iako je tradicija skupljanja spuža sigurno puno duža, upravo tu gastronomsku činjenicu staru točno 100 godina proslavit ćemo ovoga petka, 12. travnja, u 11:30 na gradskoj fontani u Vrgorcu. U suradnji sa Odjelom za kuharstvo Srednje škole Tina Ujevića Vrgorac i Društvom prijatelja vrgorske starine priredit ćemo malu zakusku pod nazivom 1. Spužarica! Zvijezde fešte bit će upravo spuži, ali i kuke, žutinica i sve ostale divlje delicije našeg predivnog vrgorskog kraja.

Pridružite nam se na 1. Spužarici i započnimo putovanje kroz okuse i povijest Vrgorca! Vidimo se na gradskoj fontani u petak, 12. travnja u 11:30!

Foto: morski.hr

Više u kategoriji Izdvojeno