IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

RAZGOVOR S POVODOM Ekstra djevičansko ulje Danijele Damić proglašeno šampionom otvorenih ulja na 25. Noćnjaku

0

Obitelj Damić iz Rogotina, u blizini Ploča, već 20 godina uzorke svojih maslinovih ulja šalje na Noćnjak, Međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara koja je u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije ove godine održana 25. puta.

Ispočetka su za njih dobivali diplome, a onda su krenula i zlata pa priznanje, da bi na ovom, jubilarnom izdanju Noćnjaka njihovo ekstra djevičansko ulje sljubljenih sorti proglašeno šampionom u konkurenciji 228 pristiglih otvorenih ulja.

Ćaća Stipe ih zarazio maslinarstvom

Ovo je prvi puta da smo prijavili ulje na moje ime pa smo se šalili da sam mu donijela sreću“, kaže Daniela Damić koja je intenzivno u maslinarstvu unazad 15 godina. “Ćaća je taj koji se njima bavi već 30 godina, tada je posadio prvi maslinik, a onda je zarazio i mene i brata Daria (na naslovnoj slici uz Danielu, op.a.). Zato nam puno znači ova nagrada jer je ovo obiteljski posao u kojega svi ulažemo puno truda“, priča ova Dalmatinka za Agroklub, a prenosi Klik Ploče, te otkriva da u dolini Neretve, uz samo ušće imaju 700 stabala talijanskih sorti od kojih je oko 440 u najmu, a također ih je prije 15 godina sadio njezin otac, Stipe Damić.

Ni ove godine on nije propustio Noćnjak za kojega Daniela ističe kako ih je puno toga naučio. “Slušali smo stručnjake, o rezidbi, gnojidbi, ali najviše o preradi i tome da se plodovi odmah šalju u uljaru, isti dan“, priča i dodaje kako oni svoje odvoze u uljaru Neretva u Opuzenu s kojima imaju jako dobru suradnju. “Termin dogovorimo tjedan dana unaprijed, a nekada prvu turu dovezemo već do podneva“.

Slavonci vole njihovo pikantno ulje

Kaže da poštuje izbor onih koji masline do prerade drže u moru. “Meni je osobno takvo ulje preblago, nema pikantnosti“, komentira i navodi da nemaju nikakvih problema prodati oko 2.000 litara koliko godišnje proizvedu, što naravno, ovisi o godini.

Prodaju ga na kućnom pragu, a tu Damić ubraja i ono što ode preko rodbine u Zagrebu i Slavoniji. “Moji u Slavoniji su se naučili na ovo naše pikantno ulje, nekada se i začudim koliko ljudi ga koristi. Ali, i ja odem gori i donesem svinjske masti, i ona je zdrava, treba kombinirati i jedno i drugo“, smije se Daniela i još se vraća na važnost Noćnjaka koji ne samo da ih je svojim stručnim, edukativnim dijelom doveo do kvalitete, nego može pomoći i u boljoj prodaji.

Raditi na brendiranju dalmatinskih ulja

Na njemu se susretnu ljudi uz čiju se pomoć može ostvariti bolja prodaja. Mi za sada nemamo toliko puno ulja da ga ne možemo prodati, no razmišljamo o tome da ga brendiramo jer pakovina može postići bolju cijenu“, otkriva za Agroklub, a prenosi Klik Ploče, ova maslinarka koja smatra da je u Dalmaciji jako puno kvalitetnog ulja koje je jednako dobro poput onoga u Istri.

Ali moramo raditi na brendiranju i postizanju bolje cijene“, ponavlja ono što je rečeno i na samom otvorenju ovogodišnjeg Noćnjaka.

O ovoj je sezoni prerano govoriti. Kaže da je prošle, u ovo vrijeme maslina već cvjetala, ali trenutno je hladno pa još uvijek nije došla u tu fazu. Stoga su i rezdibu malo odužili, ali ni inače u nju ne idu prerano jer bude hladnih dana. Za sada brat Dario vrijedno kosi nasade.

Za kraj ova maslinarka ističe važnost Savjetodavne službe u Pločama čiji savjetodavci rado izađu na teren kada je potrebno, pomognu sugestijama te su im uvijek na raspolaganju.