Zabava i kultura

PRIRODNA POMOĆ Čaj od lovora je poznati kućni lijek za kašalj i grlobolju

0

Sezona je kašljanja, kihanja, curenja nosa i grlobolje, a u tim situacijama čaj od lovora može biti koristan zbog određenih zdravstvenih prednosti za sve one koji ne vole posezati za lijekovima. Listovi lovora (Laurus nobilis) sadrže različite fitokemikalije i hranjive sastojke koji mogu imati pozitivan utjecaj na zdravlje, a pijenje čaja od lovorovih listova popularno je kao alternativno rješenje za manje tegobe, piše Index.

Zašto ga je dobro piti

Tradicionalno se koristi kao sredstvo za poboljšanje probave, tako da čaj od lovora može pomoći u smanjenju nadutosti. Neka istraživanja sugeriraju da čaj od lovora može imati protuupalno djelovanje, ali i da može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi.

Miris lovorovih listova može imati umirujući efekt i pomoći u opuštanju. Lovor također ima antimikrobna svojstva koja mu pomažu u borbi protiv bakterija i gljivica. Svakako je važno napomenuti da se čaj od lovora ne smije konzumirati u prevelikim količinama.

Preporučuje se, naravno, da se prije konzumacije posavjetujete s liječnikom, naročito ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili uzimate neke specifične lijekove. Inače, preporučena dnevna doza je oko pola litre, odnosno dvije šalice.

Čaj od lovora

Trenutno je čaj od lovora posebno zanimljiv kao pomoć kod ublažavanja kašlja i grlobolje jer može pomoći kod iritacije i bolova u grlu, pa smo potražili i jednostavan recept koji je gotov u trenu, a i ne iziskuje nikakve posebne namirnice, tek lovorov list i vodu, a po želji limun i/ili med.

Potrebno je 5 listova sušenog lovora (a može i svježi, samo što ih je u ovo doba godine teže naći) i pola litre vode. Listove lovora natrgajte na manje komade i stavite u lonac, ulijte vodu. Poklopite i zakuhajte pa smanjite vatru.

Neka se čaj kuha desetak minuta. Maknite s vatre i ostavite poklopljeno još desetak minuta. Kad se čaj malo prohladi, procijedite ga i stavite svježe iscijeđeni limunov sok i med ako želite – to će svakako poboljšati okus.