IzdvojenoZabava i kultura

PREMA RECEPTURI ZRINKE ZEKULIĆ Prefini ljetni burger s puretinom i batatom

0
Gastro blogerica Zrinka Zekulić osmislila je ovaj genijalan recept za ljetni burger, idealan za neki fini snack uz more. Za kuhanje je koristila vrhunske METRO Chef proizvode

Sastojci za burger:

  • 500 g mljevene puretine
  • 1 srednji luk
  • 1 žlica Worcestershire umaka
  • sol
  • papar
  • mljeveni đumbir
  • kumin
  • slatka crvena paprika
  • bijeli umak
  • pesto od bosiljka
  • pečene paprike
  • alfa klice
  • krema od aceta balsamica
  • 500 g batata
  • sol
  • 1 žlica škroba

foto: Alexander Starbuck

Sastojci za bijeli umak:

  • 200 g čvrstog jogurta
  • 20 g senfa
  • pola žličice meda
  • prstohvat soli
  • par kapi soka od limuna
  • granule češnjaka

Sastojci za pesto od bosiljka:⁣

  •  ⁣šalica svježeg bosiljka⁣
  • 1-2 manja režnja češnjaka⁣ (ili granule češnjaka)
  • pola šalice narendanog sira parmezana
  • šaka pinjola
  • maslinovo ulje⁣
  • sol⁣

Sve namirnice za ovaj recept potraži u METRO centrima!

Postupak: Nasjeckajte luk i prodinstajte ga na maslinovom ulju dok ne omekša. Dodajte ga mljevenoj puretini sa začinima (sol, papar, Worcestershire umak, mljeveni đumbir, kumin, crvena paprika). Dobro pomiješajte te oblikujte u polpete. Stavite u frižider dok pripremate ostale sastojke.

Sve sastojke za pesto stavite u multipraktik ili sjeckalicu i miksajte.⁣ Po potrebi dodajte maslinovog ulja.⁣ Dok ne bude spreman za uporabu, prekrijte ga folijom i stavite u frižider kako ne bi oksidirao. Bilo bi dobro da foliju utisnete skroz na sam umak, tako da ga dodiruje.⁣

foto: Alexander Starbuck

Višak pesta možete zalediti u manjim posudicama ili u kalupu za pravljenje kockica leda. Kako biste spriječili tamnjenje, pokapajte maslinovo ulje po vrhu i prekrijte plastičnom folijom ili poklopcem i stavite u zamrzivač.⁣

Pripremite bijeli umak tako da pomiješajte sve sastojke i po potrebi dodajte još limunovog soka.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva s ventilacijom i za to vrijeme narežite batat, dodajte mu škrob i sol i dobro pomiješajte. Poredajte ga na pleh s papirom za pečenje i prethodno poprskajte s maslinovim uljem. Pecite 15-ak minuta dok ne porumeni. Prije serviranja zagrijte grill tavu i ispecite polpete oko 5 min s obje strane. Prepolovite peciva i stavite da se ugriju na još toplu tavu. Servirajte s bijelim umakom, pestom, na trakice narezanom paprikom, polpetom te klicama i rikolom te po vrhu prelijte s kremom od aceta balsamica.

foto: Alexander Starbuck

Piše