IzdvojenoZabava i kultura

PRAZNIK ZA OČI, RAPSODIJA OKUSA Nela Bartulović od namirnica pravi umjetnička djela

0

Nedaleko od Ploča i dovoljno daleko od gradske vreve, nalazi se oaza koja uz hlad pruža okrijepu domaće hrane i pića. Sigurno ste dosad imali priliku posjetiti Chill Beach Bar koji se nalazi na plaži Blace na samom ušću rijeke Neretve.

Instagramično mjesto koje je postalo popularno zbog ljuljački u moru, nekada je bila zapuštena plaža, a koju su Nela Bartulović i njen sin Božo odlučili pretvoriti u rado posjećeno mjesto turista i lokalnog stanovništva.

– Moj sin Božo dobio je ideju za Chill Bar jer je i inače pravi inovator i jednostavno u svemu vidi potencijal. Sjećam se prije, sad već šest sezona, kako su nam svi govorili da mi nismo normalni u što se upuštamo – govori nam Nela kroz smijeh.

– Lokacija na kojoj se nalazi Chill nikome nije bila zanimljiva, a kako sam rodom iz Blaca, cijelo selo je bilo u čudu dok smo mi pokušavali dovesti sve zajedno nekako u red. Osim što je sve trebalo izravnati bagerom, trebalo je napraviti i sam objekt, a o tome kako Bar nije nikome “uz put” također nitko u obitelji nije vjerovao da ćemo mi to uspjeti.

Ono što Chill Bar čini prepoznatljivim osim same lokacije je uređenje objekta i domaća hrana.

– Otkako znam za sebe volim kuhati, već sam sa deset godina pekla kruh, volim sve što ima veze sa brašnom, kvascem, domaćim proizvodima, a kako bi moja prijateljica Marija rekla  ja zapravo volim sve što je komplicirano – smije se Nela.

Za mene je nahraniti ljude i pritom ih učiniti sretnima – jezik ljubavi.. Zato smo se i upustili u ovu avanturu. Na početku nismo imali ni provedenu struju, radili smo u kontejneru od svega nekoliko kvadrata ali išli smo prema svom cilju, i zadovoljna lica ljudi nakon što kušaju našu hranu su mi i dan danas najveća nagrada. Sve što nudimo u baru su domaći proizvodi, od mesa za burgere koje sama radim, pizza koje radim s dugo odležanim tijestom koje fermentira četiri dana, do sokova, koktela i sladoleda koje pravim od svoje kadulje, bazge, mente, peperminta i jagode – otkriva nam Nela svoju poslovnu politiku.

Bar je poznat po oslikanim površinama koje je izrealizirala Matea Jerkić, a na putu do bara vas vodi oslikani kombi kao putokaz koji je osim ljuljački u vodi nadaleko najfotografiranija kulisa.

A upravo je taj maleni kombi bio povod za vizualni oktanski spektakl kad se dvadesetak luksuznih sportskih automobila na putu prema Dubrovniku slikalo na lokaciji bara.

– Sve to zajedno, od lokacije, načina na koji se mogu kreativno izražavati, pozitivni komentari, daju smisao ovome što radimo. Nije jednostavno i vrlo je zahtjevno raditi u sezoni, mi smo tokom ljetnih mjeseci tu od šest ujutro do zatvaranja, ali kad vam ljudi kažu da je ovo njihov raj na zemlji i da po nama mjere svoje godišnje odmore, mojoj sreći nema kraja – ne krije Nela zadovoljstvo.

Uz to što pravi brioche peciva, burgere, koktele, pizze, Nela je i vrsna slastičarka i osim što radi možda najbolje krofne koje je uredništvo Klika imalo prilike probati, također radi i fenomenalne praline. Bez stručne škole i usavršavanja, kreira svoje praline koje nitko drugi ne radi u dolini Neretve.

– Za zimskog perioda posebno se volim slastičarski izražavati. Krofne punim pastom od lješnjaka koju sama radim kao i kremom od malina, a praline su nešto novo. Htjela sam osmisliti slasticu koja će predstavljati dolinu Neretve. Kod pralina mi se najviše sviđa taj efekt iznenađenja, a ujedno mi omogućava da prilikom izrade ukomponiram i molekularnu kuhinju koju posebno volim i prakticiram.

Utjecaj i primjena molekularne gastronomije rezultira stvaranjem najimpresivnijih jela koji su estetski prekrasni, iznenađujući, inovativni i uzbudljivi. Takav kuhar ne samo da priprema obrok, on stvara umjetničko djelo koje je nezaboravno i to je naravno i bio povod da i taj fragment unesem u svoje proizvode.

Chill Bar je poznat po kvaliteti proizvoda i ono što je najvažnije za posjetitelje, cijene su prihvatljive i dostupne svima. Osim navedene ponude u Chill Baru gosti mogu kušati i pastrami sendviče. (Pastrami je dimljena i sušena delikatesa napravljena od mesa junetine/beef. Začinjena je aromatičnom mješavinom začina koja obično uključuje češnjak, korijander, crni papar, papriku, klinčiće, piment i sjemenke gorušice.)

– Od kvalitete ne odstupamo, istina je da je inflacija učinila svoje ali nama je najvažnije održavati dobru, odnosno odličnu kvalitetu. Koristimo Loreta food-Reginella brašno po koje sam prije negoli su uveli dostavu sama išla u Makarsku. Što se tiče pastrami sendviča s ponosom mogu reći da ja jedina u cijeloj Hrvatskoj radim pastrami. Naravno, on zahtjeva duži proces obrade, ali kako je i Marija rekla, ja zaista volim komplicirane stvari – smije se Nela.

Za pastrami sendvič se kaže da je to hrana koja prelazi granice, a Nela to čini čega god da se dotakne. Kroz stvaranje preukusne hrane izlazi njena strast, kreativnost, kvaliteta, strpljenje i ono najvažnije od svega -ljubav. Kad okusite Nelinu hranu u vama se naježi život, oči vam zasuze i gotovo vam je žao progutati zalogaj no, zato postoji novi i mi ćemo zasigurno ponoviti susret sa tom božanskom hranom.

Nela stvara konstantno, ima svoje autorske recepte s komponentama koje liječe dušu, a nepce ostavljaju željnima njenih novih izazova.

Vidimo se ovog ljeta u Chill Beach Baru jer ne moramo se zaputiti na Maldive ili Havaje, priliku za uživanje na bajkovitim lokacijama imamo i u našem dvorištu.

Autor: Eleonora Doboš

 

Više u kategoriji Izdvojeno