Zagrebački Advent i ove godine donosi bogatu ugostiteljsku ponudu, a mediji opširno izvještavaju o delikatesama koje možete isprobati. Cijene su i ove godine paprene, a gužve su uobičajene.
Poznati zagrebački ugostitelj Marin Medak, vlasnik restorana RougeMarin, komentirao je za RTL ponudu te cijene.
“Svugdje su cijene porasle, pa tako i kod nas. Prosječan iznos računa u zadnjih pet godina u restoranima je porastao 80 posto. Sve je poraslo, sve je skuplje. Na kraju krajeva, u zadnjih petnaest godina je zlato poraslo tri puta, a inflacija je tu normalna. Broj izdanih računa raste, broj novootvorenih firmi raste, broj zaposlenih u toj djelatnosti raste skoro 15 posto, tako da na sve strane ljudi troše”, komentirao je Medak.
Dodaje da nema razloga za smanjivanje cijena.
“Pogotovo kada vidimo neto dobit jer neto dobit u zadnjih pet godina u prosjeku u ugostiteljskoj djelatnosti je pet posto, a inflacija je u tom periodu bila skoro 80 posto. Znači, ne možete ostvariti godišnje veću dobit od sedam posto u zadnjih pet godina”, poručio je Medak.
Medak je dodao da rastu i plaće, a ugostiteljima je trošak rada apsolutan stalno.
“Da nemamo uvozne radne snage, koja je jeftinija, mi ne bismo imali s kim raditi. I to je još jedan razlog koji nas spašava što radimo s uvoznom radnom snagom”, rekao je Medak za RTL.
Ispričao je što ga posebno ljuti na Adventu.
“Nijedan biznis u Hrvatskoj nema toliko puno zaposlenih koji radi na način s tako malim profitima i s tako malim dobicima. Ovaj posao je osuđen na propast na ovaj način. Znate li što se dogodi? Jedan napravi nekakvu fritulu od 12 eura koja je bezvezna i o tome svi pišu. To je idiotizam. Pa ja bih prvi htio voziti Rimčev auto, ali ne mogu. Rimac se u Hrvatskoj proizvodi. Koliko ih ima proizvedeno i koliko ih se vozi na ulici? Ovako ne vidite, vi možete vidjeti samo Rimca da ga vozi i nikog više jer košta 2,5 milijuna eura. Tko ima novca za to? Nema nitko. Tako isto i za ovo. Ljudi se uhvate za glupost i o tome se piše. To je meni idiotizam da netko uopće ide raditi takve fritule, na takav način. A pogotovo oni koji o tome pišu i oni koji to kupuju”, poručio je Medak.
Naglašava da će iduće godine sigurno biti veći rast cijena.
“Rast cijena će biti u skladu s inflacijom i uopće nema rasprave o tome. Prosječan iznos računa u ugostiteljstvu je rastao 80 i nešto posto. Samim tim vjerojatno će rasti sve dok bude inflacije”, naglasio je Medak.
“Konkurencija je tu apsolutna. Broj novozaposlenih raste i broj novih poduzeća raste. Svi žele naći svoje nekakvo mjesto u toj ponudi. Vidite koliko se otvorilo u Zagrebu restorana. Ljudi se pokušavaju na neki novi način probiti. Zbog te konkurencije dolazi do evolucije i do nove ponude i novih proizvoda koji su skuplji i konkurentni i kvalitetniji”, rekao je Medak.
Ustvrdio je da je zagrebačka ugostiteljska ponuda daleko jeftinija od drugih metropola u okruženju.
“I kupac je razmažen, kupac tu bira i može otići gdje god želi i kad god želi izabrati. Jest će jako dobro. Zagreb ima jako dobre restorane i jako dobru ponudu i dalje je ta ponuda daleko jeftinija od Ljubljane, Beča, Budimpešte ili bilo koje konkurencije koja je u neposrednoj blizini nas”, zaključio je Medak.