Iako svi znamo kolika je vrijednost jednog eura u odnosu na kunu, kao da nam je teže odvojiti se od te valute
Kako i sami znate, uvođenje eura kao službene valute s početkom godine u Hrvatskoj je kod mnogih izazvalo konfuziju. Treba sve te eure znati preračunati u kune, pa izračunati je li proizvod ili usluga poskupjela, a onda ga i odmjeriti je li vrijedan tog novca… A kad zaključimo da je mnogo toga poskupjelo, pa tu temu “prožvačemo” uzduž i poprijeko, treba sjesti na kavu i sabrati misli. I onda se nametne nova tema. Ona o kojoj svi bruje posljednjih tjedana. Napojnica. Davanje napojnica postala je češća tema no što je ikad bila. Nekad se za kavu od 12 kuna, bez problema ostavljalo 1, 2 ili 5 kuna napojnice, a danas, vidi se po stolovima, svi prebiru po bakrenim i zlatnim kovanicama preračunavajući koliko je dovoljno i trebaju li uopće ostaviti “bakšiš”, donosi Dobra hrana.
Naime, svi smo se već naviknuli na opciju davanja napojnice u kafićima, restoranima, pa čak i u svim vrstama aplikacija za dostavu, no je li potrebna? I ako da, koliko bismo trebali ostaviti? Naravno da odgovor može izazvati raspravu, ali u našoj, ali i brojnim drugim kulturama napojnica je nešto što se “podrazumijeva” i na što zapravo nikad nismo gledali, jer je bilo normalno da se nešto mora ostaviti konobaru. Međutim, ako se ne snalazite koliko je dovoljno, možda vam ovaj tekst pomogne.
Naime, postoje ljudi koji to ne znaju ili o tome ne razmišljaju, ali mnogi radnici u industriji hrane i pića uvelike se oslanjaju na napojnice kako bi zaradili za život, jer se često smatraju “zaposlenicima s napojnicama”, pa je njihova satnica često mala. Iz tog je razloga davanje napojnice posebno važno i trebali bismo je uvrstiti u plaćanje za pruženu uslugu, kao njezin sastavni dio.
Napojnica od 18 do 20 posto na ukupni iznos računa standardna je u ovoj industriji. Čak i ako niste zadovoljni s uslugom, to nije razlog da “kažnjavate” konobara, barmen, baristu ili dostavljača, već da popričate i požalite se na ono čime niste zadovoljni voditelju restorana, glavnom konobaru ili menadžeru. Pa i ako niste sjeli na ručak ili večeru u restoran, napojnica vrijedi i za barove i kafiće. Naime, napojnica konobaru, barmenu ili baristi više je nego dobrodošla, pogotovo u našem svijetu gdje će vas svako toliko rado počastiti kavom ili rundom pića.
A što je s dostavljačima hrane? ‘Ajmo realno. Zahvaljujući aplikacijama za dostavu, možemo dobiti što god od hrane poželimo ravno na vrata, uključujući skuhano jelo ili, pak, svježe namirnice, a da ne moramo mrdnuti iz svog doma ili s radnog mjesta. Iako postoje “naknade za dostavu” za većinu ovih usluga, taj novac ne ide vozaču, odnosno dostavljaču, pa bismo trebali ostaviti napojnicu osobi koja obavlja ovaj težak posao u svim vremenskim i prometnim uvjetima. Da, reći će neki, ali za to su plaćeni. Jesu. Ali, vjerujte, nedovoljno, piše Dobra hrana.
Primjerice, u Americi GrubHub preporučuje ostaviti čak 5 dolara ili 20 posto za svakog dostavljača. Složit ćemo se da je to već na cijenu naručenog i usluge dostave u našim uvjetima i s našim primanjima nerijetko puno, ali imajte u vidu da su ti ljudi uglavnom prijavljeni na minimalac i da im primanja ovise o našim napojnicama. Posebno osjetljivi trebali bismo biti kad je riječ o velikoj, odnosno teškoj dostavi ili, pak, o uvjetima dostave, kad nam ti brzi divni ljudi donesu topli obrok dok vani lijeva kiša ili je ogromna gužva u prometu.
Dakle, ako se bilo kad nađete u nedoumici, 20 posto ukupne cijene je sigurno dobra opcija za napojnicu, i sasvim sigurno ćete nekoga usrećiti.