Ribarska večer u Pločama neretvanski je pozdrav ljetu koji zaokružuje brojne ljetne manifestacije u gradovima i općinama toga kraja. Sinoć je na pločanskoj rivi 80-ak ekipa pripremalo brudet, ribu na gradele i ostale riblje specijalitete. Na feštu su stigli gosti iz svih dijelova doline Neretve, ali i šire.
Zubatac težak deset kilograma i dvjesto, iz zadarskog akvatorija ove je godine pločanski car od ribe.
– Car je car. On otvara i to je Špiro Guberina, to je ta neka misao na početku, za HTV Regionalni dnevnik rekao je Zoran Bule, predsjednik Udruge ”Ribarska noć Ploče”.
Osim cara, bilo je i pregršt druge ribe. Većina ekipa pohvalila se vlastitim ulovom, neki su priznali da su ribu kupili, ali svih osamdesetak timova kuhalo je na jedinstven način.
– Svaki ovaj stol je donio, platio ribu ili ulovio ribu i donio je ovdje da je dragovoljno dijeli i vino i pivo, kazao je Ante Bebić, Komarna.
– Jedini događaj možda u Dalmaciji gdje se kuha besplatno i dijeli. Ljudi se žele počastiti, uživamo, istaknuo je Tonći Puljan, Ploče.
“Fešta nad feštama”
Neretvani ovo s razlogom nazivaju ”feštom nad feštama”, jer je posljednjih godina svoju popularnost proširila i na druge krajeve Hrvatske pa se uz ribu ovdje mogu naći i ostali specijaliteti.
– Divlja svinja, srnetina, paprikaš, evo već je planuo. Podijelili smo nekih sto porcija, kazao je Mate Vučić, Udruga branitelja Hrvatskih željeznica, Ogulin.
– Srna, meso i bijela riba idu savršeno, dodao je.
Večer je ovo kada pločansku rivu posjećuje najviše ljudi. Neki tvrde čak i više nego na cilju Maratona lađa.
– I dobar glas se daleko čuje. Ovaj doživljaj koji ljudi nose iz Ploča kad krenu nakon završetka ribarske večeri je nešto neopisivo, opisala je Maja Erak, direktorica TZ-a grada Ploča.
– Puno toga o kulturi kuhanja se ovdje može naučiti, rekao je Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča.
I naučiti i najesti se i zabaviti do kasno u noć, jer ovo je, svi su složni, najbolji mogući pozdrav ljetu.