Regija

SLJEDEĆA TRI DANA DONOSE SVAŠTA Preko 100 litara nove kiše, u utorak olujno jugo i olujna bura

0

Svjedoci smo iznimno kišnog svibnja. U velikom dijelu Dalmacije od početka mjeseca palo je preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, a većinom u sjevernoj Dalmaciji i preko 200 litara.

Ovako obilne oborine donijele su goleme probleme Lici i Obrovcu. Dobra je vijest da će kiša danas u Lici uglavnom izostati, a loša da se nova ciklona već sprema s novim oborinama.

Naime, ciklonalni centar trenutno se nalazi na sjeveru Afrike, no on će se već do kraja dana dizati nad Italiju i postupno produbljivati. U utorak će tlak zraka u središtu biti niži od 990 hPa, što je tipično za kasnu jesen, a ne za sredinu svibnja. Tako će sljedeća tri dana lokalno pasti preko novih 100 litara kiše po kvadratnom metru, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju Danas.

Osim kiše, problem će donijeti snažan vjetar. Naime, u utorak će ojačati jugo koje će u drugom dijelu dana imati udare preko 100 km/h, a mogući su i orkanski udari. U isto vrijeme podno Velebita će zapuhati olujna bura s orkanskim udarima.

U drugom dijelu tjedna bit će postupno stabilnije i toplije, no uz svakodnevne popodnevne pljuskove.

Očekivane oborine sljedećih 10 dana (ECMWF, Meteociel).

Ponedjeljak će biti pretežno oblačan. Više kiše ujutro na jugu Dalmacije, gdje su mogući pljuskovi i grmljavina, a potom u srednjoj i sjevernoj Dalmaciji. Mjestimice će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. U početku će puhati slab sjeverozapadnjak, no s juga Dalmacije prema sjeveru postupno će se širiti jugo. Podno Velebita navečer umjerena do jaka bura. Minimalne jutarnje temperature zraka od 12 do 17°C, najviše dnevne od 16 do 23°C.

Utorak će biti oblačan s kišom, mjestimice i pljuskovima s grmljavinom. Lokalno će pasti preko 30 litara kiše po metru kvadratnom. Puhat će jako jugo s olujnim udarima na moru preko 100 km/h. Popodne su ponegdje mogući orkanski udari juga. Podno Velebita puhat će jaka do olujna bura s orkanskim udarima. Najviše dnevne temperature zraka od 15 do 22°C.

U srijedu će biti umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Oborine će prema kraju dana i navečer slabiti i prestati. Na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji puhat će bura, južnije od Šibenika jugo će okretati na levant. Najviše dnevne temperature zraka od 14 do 21°C.

Četvrtak će biti promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. U početku će pljuskova i grmljavine biti nad otvorenim morem i vanjskim otocima, popodne mjestimice uz obalu i u Zagori. Vjetar će značajno oslabiti pa će puhati slab dnevni vjetar. Toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 18 do 24°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će u petak. Popodne će mjestimice biti prolaznih pljuskova s grmljavinom. Puhat će slab dnevni vjetar, a najviše dnevne temperature većinom od 20 do 25°C.

U dane vikenda bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Iako će biti dosta suhih razdoblja, u oba dana se očekuju prolazni pljuskovi s grmljavinom. Ujutro i navečer slaba do umjerena bura, danju slab vjetar s mora. Bit će toplo, u nedjelju najviše dnevne temperature mjestimice mogu prijeći vrlo toplih 25°C.

Više u kategoriji Regija