0

Dalmacija je u srijedu bila uvjerljivo najtopliji dio zemlje. Prema službenim podacima DHMZ-a, najtoplije je bilo u Makarskoj s 24,0°C, a Split -Marjan je mjerio 23,6°C.

Najveći dio Dalmacije imao je najviše dnevne temperature iznad 20 stupnjeva, a samo je u planinama bilo hladnije. Primjerice, na Dinari je danas bilo do 8 stupnjeva Celzijusa.

Sjeverni Jadran pao je pod utjecaj nadolazeće ciklone pa je tamo bilo više kiše uz umjereno niže temperature koje su se kretale od 14 do 17°C. Najviše kiše tamo je palo na istočnim padinama Učke, do 30 litara po kvadratnom metru.

Kasno navečer obilnije oborine zahvatile su dio Dalmacije. Do 23 sata u Zadru i Veloj Luci palo je 30 litara kiše po kvadratnom metru. Pri tome je spomenuta količina kiša u Veloj Luci pala u svega 60 minuta.

Na cijelom Jadranu puše umjereno do pojačano jugo, ponegdje na moru uz jake udare.

Uvod je to u prilično vjetrovito i izrazito kišovito razdoblje pred nama. Ono će potrajati minimalno desetak dana, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju Danas.

Iako nije zahvalno govoriti o točnim količinama oborine koje nas očekuje, prognostički model ECMWF do kraja tjedna za cijeli Jadran, osim vanjskih otoka, daje minimalno 50 mm oborine, na velikom dijelu predviđa do 100mm, a iznimno predviđa i područja s preko 150 mm oborine.

Međutim, izvjesno je da kišna “epizoda” neće završiti aktualnim tjednom. Ciklone će se nizati i sljedeći tjedan, donoseći nove oborine. Tako večerašnji glavni izlaz spomenutog modela velikom dijelu Jadrana sljedećih 10 dana kumulativno predviđa preko 200 litara kiše po kvadratnom metru, a u ekstremima i preko 300 litara. Ostvari li se takva prognoza, mogli bi se pojaviti problemi s bujicama i lokalnim poplavama.

Spomenimo da će probleme donositi i vjetar. Jugo će najjače biti u nedjelju i ponedjeljak kada će biti jako do vrlo jako s olujnim udarima, a u noći s ponedjeljka na utorak mogući su i orkanski udari juga. Iznimno vjetrovit vrijeme krajem ovog i početkom sljedećeg tjedna donijet će mnogo problema u prometu morem, prognozira Dalmacija Danas.

Foto: Ilustracija

Više u kategoriji Regija