Nekategorizirano

RAZGOVOR S TEOM JURIŠIĆ “Mural u Pločama poseban izazov, inspiracija su mi jezera, ušće i mandarine

0

Uspješna, kreativna, drugačija… sve je to i još puno toga akademska grafičarka Tea Jurišić, porijeklom iz Baške Vode, koja za sebe kaže da ne zna ni sama gdje živi jer je stalno u pokretu- bilo zbog posla bilo zbog ljubavi.

Tridesetdvogodišnja Tea, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a javnost je privukla svojim velikim muralom kojeg je napravila u Podgori na nosaču mosta.

Mnoge druge, posebice poznate hrvatske i strane brendove privukla je svojim radom koji je respektabilan, a Tea je, bez obzira na svoju popularnost, jedna odista prizemna, pristupačna i simpatična mlada djevojka. Što je danas, morate se složiti, rijetkost.

U razgovoru za Klik Ploče rekla je da joj rad na muralu u Pločama predstavlja poseban izazov zbog starosti fasade koja upija previše boje. No i sa tim poteškoćama planirani završetak murala je kroz par dana.

“Istraživala sam koji bi motiv bio najbolji za Ploče, a inspirirali su me Baćinska jezera, ušće i mandarine” – rekla je za Klik Ploče.

Kako nam je Tea još otkrila, ovo neće biti jedini projekt Grada Ploča i Graffita na gradele, u skorije vrijeme možemo očekivati slične projekte u kojima će biti uključeni lokalni umjetnici.

– Ilustracijom sam se počela baviti krajem studija, i primijenila sam je na jako puno stvari, proizvoda, reklamnih kampanja i naposljetku na zid.

Murali su za mene relativno friška forma, izašla sam izvan studija na javnu površinu prije par godina, kada sam bila pozvana da oslikam svoj prvi zid u Umagu, kao dio InDirekt festivala.

Proces dolaska do ideje je jednak, neovisno na čemu radim. Najduži i nevidljivi dio su satnice odrađene u mom umu, gdje prevrćem ideje, moguće izraze, metafore.

Ideja je glavni temelj ilustracije i u mojim radovima nikada nećete vidjeti doslovan izraz, već onaj prožet metaforom i alegorijom. Nema mi smisla na papir doslovno prenositi impresiju, ona mora uvijek biti suptilno zapakirana u priču, ispričala je Tea u nedavnom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Najdraže suradnje su joj one u kojima se ne ograničava njena kreativnost, bez obzira je li riječ o hrvatskom ili stranom klijentu.

Najviše voli kad joj se pokloni potpuno povjerenje.

– Svaka suradnja je nova, korisna škola i jednako volim raditi s Hrvatima i strancima. Obe strane imaju svoje mane i prednosti, primjerice s Hrvatima mi je dosta opušteno, često se razvije jako prijateljska komunikacija i odnos, a stranci su po tom pitanju više disciplinirani i distancirani.

Teini murali, osim u Podgori, mogu se vidjeti na raznim mjestima po Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Norveškoj…

Info o umjetniku:

Tea je rođena 1991. godine u Minhenu u Njemačkoj. Početkom 2017. diplomirala je vizualnu umjetnost i članica je HULU (Hrvatska udruga likovnih umjetnika). Crta, slika i ilustrira, a voli istraživati nove izraze na komičan i nadrealan način. Uglavnom radi vodenom bojom i tintom na papiru.

Sudjelovala je na nekoliko rezidencija i uličnih festivala poput Glo’ Art (Lanagen, Belgija), Printmaking workshop Sofija (Bogdanci, Makedonija), Artefatto (Trieste, Italija) and Trondheim Gatekunstfestival in Trondheim, Norveška.

Tea je napravila razne murale u Hrvatskoj, Italiji i Norveškoj. Imala je 8 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i vani počevši od 2017. godine. Također je radila kao asistent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.