GradIzdvojeno

PALME ADIO Uklanjaju se bolesne palme na rivi i sade se već uzrasla stabla česmine

0

Grad Ploče i Komunalno održavanje Ploče u petak (5. svibnja) započet će postupak uklanjanja palmi s rive. Radi se o palmama posađenima početkom 70-ih godina koje su već neko vrijeme napadnute nametnicima, konkretno, palminom pipom koja je na isti način poharala brojne druge palme na obali.

Palme su zbog nametnika još prije cca dvije godine ostale bez krošnji, a sada je došlo i do truljenja i sušenja debla zbog čega postoji potencijalna opasnost da palme visoke prosječno 7-8 metara počnu pucati, a time stvarati neposrednu opasnost za ljude i imovinu.

„Palme su dio vizure našeg grada 50-ak godina, nešto za što smo svi na neki način sentimentalno vezani, ali sigurnost nema alternativu. Pokazalo se na primjeru niz drugih gradova da palme nisu vrsta koja je održiva i da su iznimno podložne štetnicima. Sadnja novih palmi zbog toga se ne čini racionalnom jer osim što su prilično skupe sadnice, potencijalno opet mogu oboljeti i zato je jedina ispravna odluka ići u uklanjanje“, rekao je gradonačelnik Mišo Krstičević.

Ovu odluku stručne službe grada donijele su u suradnji s vanjskim stručnjacima s područja hortikulture koji su nakon detaljne analize procijenili kako nažalost nema nade da će se palme oporaviti te da u budućnosti mogu predstavljati sigurnosni rizik.

Grad je još ranije osigurao vanjsko sufinanciranje u iznosu od 80% za projekt vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, za revitalizaciju šest zelenih zona diljem grada, među kojima je predviđena i riva.

Umjesto palmi, posadit će se autohtona vrsta, puno otpornija na bolesti, štetnike, koja dobro podnosi sušu i posolicu, a to je hrast crnika ili česmina.
„Posadit ćemo stabla starosti cca 12-15 godina, visine oko četiri metra koja u jednoj godini mogu narasti od 30 do 60 cm tako da ćemo odmah imati već dobro uzrasla stabla koja će se lijepo uklopiti u postojeći krajobraz te će povećati estetsku i ambijentalnu vrijednost prostora. Kao što su ranije bile palme, i ovaj novi drvored postat će vrlo brzo dio identiteta našeg grada“, rekao je gradonačelnik Krstičević.

Radovi na uklanjanju trajat će tri-četiri dana, a nakon toga slijedi frezanje korijenja palme kako bi se osigurale rupe u koje će se, po dovršetku nabave sadnog materijala, posaditi nova stabla. Paralelno s uklanjanjem palmi započet će i postavljanje potpuno novog sustava za navodnjavanje (centralni vod, sustav kap po kap za česmine i rasprskivači).

Bit će to prva u nizu aktivnosti projekta ozelenjavanja, nakon koje će se obnova zelenog fonda vršiti i u centralnom parku u Ul. V. Nazora, saniranom pokosu kraj zgrade Policijske postaje, prostoru pokraj mosta i pijace, prostoru neposredno uz Ul. V. Nazora te u parku ispred Gradske uprave. Dinamika sadnje na dijelu lokacija ovisi o završetku aktivnosti na aglomeraciji.

Ukupno je predviđeno 5907 sadnica bilja, grmlja i stabala te 4903 metra sustava za navodnjavanje.