Politika i gospodarstvo

IZMJENE ZAKONA Kažnjavat će se sve, a neodgojeno dijete roditelje će koštati 4 tisuće eura

0

Dijete vam trčkara oko polica i galami u shopping centru? Meštar vam lijepi pločice i tvrdi da je završio za keramičara, a lažno se predstavlja? Netko pijan iz kafića izvikuje ZDS!? Teško je pobrojiti sve sankcije za prekršaje koje je Vlada upravo podržala kroz prijedlog izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira o kojem upravo raspravlja Sabor.

Slijedom spomenutih preinaka, kazne za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, penju na od 700 do 4000 eura.

Na meti pravosuđa inače su prijestupnici svih profila, od alkoholičara i radikalnih desničara, do ljubitelja pirotehnike i – roditelja.

TANTRUM NIJE RIJETKOST

Mame, tate i staratelji bi ubuduće mogli ostati bez 700 do 4000 eura zbog nebrige ili propusta u odgoju kod dječje tučnjave, oštećenja imovine, vike i svega što se dosad sankcioniralo gotovo simbolično, od 20 do 100 eura.

Pokaže li se da su djecu poticali na prekršaje, roditelje će to stajati od 300 do 2000 eura. No, tko će biti tužibaba i kako sa sigurnošću utvrditi je li i koliko mališan bio u prekršaju? Psihologinja iz Dječjih vrtića Dubrovnik Nikica Kličan poziva na oprez:

– Nisam pobornik donošenja naprasnih i jednoznačnih odluka poput strogih novčanih kazni za roditelje čije dijete ‘nije odgojeno’. Prekršaji najmlađih protiv javnog reda i mira mogu se svesti i na subjektivnu procjenu promatrača.

Primjerice, neka nervozna starija gospođa može prijaviti roditelje dvogodišnjaka koji viče i valja se po podu na javnom mjestu, ali kakve to veze ima s odgojem? Pa, dijete je premaleno! Ispad bijesa ili tantrum nije ništa neobično za djecu uzrasta od dvije ili tri godine. Svako razvojno vrijeme nosi svoje izazove i zato zakonodavac ne bi smio prenagliti pa kažnjavati roditelje bez prethodne dublje analize problematike. Možda prečesto ovo ponavljamo, ali treba opet reći da je prevencija najvažnija. Za kvalitetno roditeljstvo nema recepta, ali majke i očevi mogu dosta naučiti o odgoju djeteta i oblicima neprimjerenog ponašanja. U našim dječjim vrtićima organiziramo s roditeljima radionice ‘Rastimo zajedno’ koje nailaze na dobar odaziv – ističe Kličan, prenosi Dubrovački vjesnik.

Cjenik i izuzeci

Od 700 do 4000 eura – veličanje totalitarizama, fizički obračuni, tučnjave, širenje lažnih vijesti, globe roditeljima zbog incidenata njihove djece

Od 300 do 2000 eura – poticanje djece na prekršajna djela, protivljenje naredbama policije, omogućavanje prostitucije, neovlašteni prijenos događanja, lažno predstavljanje

Od 200 do 1000 eura – opijanje na poslu, prodaja alkohola maloljetnicima, zapuštanje životinja, kockanje na javnom mjestu

Opsežni prijedlog sankcija zaobišao je tek prekršajno djelo odavanja prostituciji kojim se i dalje kažnjavaju isključivo prostitutke, po čemu je Hrvatska unikat u EU.

Za ‘utjehu’, zakonodavac neće povećavati novčane kazne za najstariji zanat, već ih ostavlja u rasponu od 20 do 100 eura.

Međutim, kazne za one koji dopuste da se u njihovim prostorijama obavlja bludničenje i prostitucija narasle su na 300 do 2000 eura, a dosad su sankcionirana takva djela s od 20 do 170 eura ili maksimalnih 30 dana zatvora, prenosi Dubrovački vjesnik.