Crna kronika

JEDINI SE NIJE DOGOVORIO Pet godina zatvora za šverc 56 kilograma kokaina iz Ekvadora!

0

Ponovljeni postupak nije završio ni milimetra bolje za Gorana Bebića, nekadašnjeg zaposlenika Luke Ploče: osuđen je na pet godina zatvora zbog sudjelovanja u kriminalnoj skupini koja je dogovarala i realizirala krijumčarenje gotovo 60 kilograma kokaina u Hrvatsku!

Riječ je dobro poznatom slučaju koji je postao poznat nakon 6. ožujka 2021. godine kada je skupina uhićena. Prema presudi, Oliver Čokara (da, nekadašnji poduzetnik sa zagrebačkim adresom koji je među optuženicima i u drugom, sličnom postupku) se dogovorio s Anđelkom Oršulićem ‘te su se povezali u zajedničko djelovanje s nepoznatom osobom iz Ekvadora te najmanje s još najmanje jednom osobom kupcem radi nabave i kupnje najmanje 56,166 grama kokaina’… Drogu su krijumčarili iz Ekvadora u RH preko Ploča.

Prema dogovoru i narudžbi, u Ekvadoru je kokain smješten iza metalne oplate rashladnog dijela kontejnera u kojem je firma ‘Frigo Bonsai’ uvozila banane. Ta firma je inače u vlasništvu obitelji nekadašnje metkovske gradonačelnice, no s pričom o krijumčarenju kokaina nemaju veze, tek su slučajne ‘žrtve’. Čokara je s Audijem došao iz Zagreba u Opuzen te večeri, kada je kontejner stigao u RH te prebačen u skladište tvrtke naručitelja banana, donio je tri torbe koje je dao Oršuliću i Bebiću. Nešto prije ponoći ih je uputio u skladište, odnosno kontejner sa skrivenom drogom, a on je ostao u automobilu paziti na ulaz u firmu te radio-vezom dojaviti probleme. Na žalost po ekipu, nije vidio policiju pa su svi ‘pali’ u akciji MUP-a – kod Bebića je pronađena putna torba s četiri paketića s ukupno kilogram kokaina, kod Oršulića 17 kilograma ‘bijelog’, dok je pretragom kontejnera pronađen ostatak pošiljke, piše Dalmacija Danas. 

Bebić je djelomično priznao krivnju

Čokara i Oršulić su već ranije sve priznali i nagodili se s USKOK-om za blaže kazne – Čokara je dobio šest i pol godina te novčanu kaznu od milijun i pol kuna, a Oršulić pet godina zatvora uz novčanu kaznu od 400 tisuća kuna.

‘Mjesec dana prije događaja javio mi se poznanik iz Švicarske i ponudio posao u kojem bi mogao zaraditi. Znao je da sam u financijskim problemima jer mi je supruga vlasnica malog obiteljskog hotela opterećenog kreditima koji zbog situacije s Covidom-19 jako slabo posluje. Rekao mi je da će u Metković stići kontejner s 50 kilograma kokaina i ja sam trebao drogu izvaditi te prebaciti do Zadra.’ – dio je Čokarina priznanja koji je za poslić trebao dobiti 50 tisuća eura, a identitet osobe koja ga je angažirala ipak nije odao, u strahu za vlastiti život…

Bebić je pak djelomično priznao krivnju no nije se složio s onim ključnim tezama tužiteljstva. Priznao je provalu, ali tvrdi kako nije znao da je u pitanju bila droga, što mu sud nije povjerovao. Ipak je za svoju ulogu u svemu trebao dobiti deset tisuća eura, posao koji se odvijao po noći, s radio-vezom, potpuno je jasno da je bio dio kriminalne skupine, smatraju na splitskom Županijskom sudu. Određen mu je i obavezni pritvor. Na presudu su žalbe najavili i zastupnica USKOK-a i branitelj Vinko Ljubičić.

Foto: Vladimir Urukalo/Slobodna Dalmacija