0

Uskrsni blagdani su vrijeme kad ljubitelji jaja, posebno tvrdo kuhanih dolaze na svoje, ali i mnoga od njih nažalost na koncu završe u smeću. Jedan od razloga jest i što se ljudi boje konzumirati jaja sumnjajući da su pokvarena nakon što su im nekoliko dana stajala na stolu.

No što napraviti s jajima koja su ostala i kako s njima postupati jer je to hrana s rokom trajanja. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) preporuča kuhana uskršnja jaja čuvati u hladnjaku.

„Ako im ljuska nije oštećena, u hladnjaku se mogu čuvati do konzumacije i više od tjedan dana. Ako imate oštećenu ljusku ili su bez ljuske, poželjno ih je pojesti u roku od jednog do dva dana, tijekom kojih se čuvaju u hladnjaku. U slučaju kupovine već skuhanih ili obojenih jaja u trgovini, treba se pridržavati uputa proizvođača o načinu i vremenu čuvanja. Tvrdo kuhano jaje bez ljuske može se pohraniti u hladnjaku jedan do dva dana.” – navodi HAPIH.

Uvijek vrijedi pravilo – ako su kuhana jaja promijenila miris, boju, koja ne potječe od boje za jaja, te konzistenciju – nisu za konzumaciju.

Više u kategoriji Zabava i kultura