Regija

U PLOČAMA JE NAJVIŠE ŠUNJIĆA Ovo su najčešća imena i prezimena u našoj županiji

0

Najčešće muško ime u Hrvatskoj, prema stanju iz 2021. godine je Ivan. Potom redom slijede: Josip, Marko, Luka, Tomislav, Stjepan, Željko, Ivica, Ante, Mario. Najčešće žensko ime u Hrvatskoj je Marija. Potom redom slijede: Ana, Ivana, Mirjana, Katarina, Vesna, Nada, Marina, Petra, Martina.

Najčešće prezime u Hrvatskoj je Horvat, a slijede redom prezimena: Kovačević, Babić, Marić, Jurić, Novak, Kovačić, Knežević, Vuković, Matić.

Najčešća imena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 

Što se tiče najčešćih imena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, najčešće muško ime je Ivan. Potom redom slijede Ante, Nikola, Marko, Ivo, Luka, Josip, Petar, Mario, Ivica. Što se tiče ženskih imena, u našoj je županiji najviše Marija. Potom redom slijede imena Ana, Ivana, Petra, Katarina, Mara, Iva, Nikolina, Marina, Mirjana.

Najpopularnija imena po godinama 

U našoj je županiji ime Ivan bilo najpopularnije do 50-ih, kada se najčešće davalo ime Ivo, 60-ih Ivica, 70-ih Mario, a onda se ime Ivan opet vratilo u modu. Bilo je ponovno najčešće ime u našoj županiji, sve do razdoblja 2010-2021. Tad je najčešće muško ime u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za bebe postalo Luka, a potom slijede Ivan, Petar, Roko, Josip, Marko, Jakov, Ante, Matej, Nikola.

Što se tiče ženskih imena, u našoj županiji je ime Marija bilo najpopularnije do 70-ih kad ga je s trona najčešćeg skinulo ime Ivana. Najviše Ivana rodilo se i tijekom 80-ih, a 90-ih je rođeno najviše Ana. U 2000-ima je bilo najviše Petri, a to ime se bebama najčešće davalo i 2021. godine. Slijede ga imena Ana, Lucija, Mia, Iva, Nika, Marija, Marta, Mara, Sara.

Najčešća prezimena u našoj županiji

Najčešće prezime u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je Matić. Slijede redom prezimena: Šeparović, Žuvela, Pavlović, Radić, Sršen, Jerković, Jurković, Volarević, Marinović. U Dubrovniku je najviše Matića, a slijede ih Pavlovići, Radići, Raguži, Lučići, Marići, Šimunovići, Butigani, Prkačini, Ivankovići.

Prezime Botica je najčešće na Korčuli, u Metkoviću Volarević, u Opuzenu Popović, u Pločama Šunjić, u Blatu Šeparović, u Janjini Jasprica, u Kuli norinskoj Vučković, na Lastovu Lešić, u Lumbardi Milina, na Mljetu Stražičić, u Orebiću Tolj, Pojezerju Čotić, Slivnu Sršen, Smokvici Pecotić, Stonu Franušić, Trpnju Roso, Veloj Luci Žuvela, Zažablju Barišić.

U Župi dubrovačkoj najviše je Miloslavića, a potom ih slijede prezimena: Radić, Lučić, Raguž, Sambrailo, Kristović, Pavlović, Grbić, Vlašić, Prce. U Konavlima je najviše Čupića, a potom redom slijede: Kralj, Obradović, Brailo, Drobac, Vidak, Skurić, Pušić, Klečak, Guljelmović.

U Primorju je najviše prezimena Milić, a potom slijede redom: Miljević, Kraljević, Kmetović, Bazdan, Radić, Dender, Knežić, Konjuh, Mišković.

Top 10 prezimena u svojoj općini pogledajte OVDJE.