0

KLIK PLOČE napravio je “intervju” s umjetnom inteligencijom ChatGPT na temuPloča i Dubrovačko – neretvanske županije.

Postavili smo joj niz pitanja na koje smo dobili odgovore, nekada zanimljive i logične, a nekada potpuno krive i nerazumljive, što nam govori da prostora za napredak ovog tehnološkog izuma itekako ima na pretek.

ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) je umjetna inteligencija za stvaranje teksta, odnosno prototip robota za čavrljanje koji je utemeljen na umjetnoj inteligenciji, a vlasništvo je tvrtke Microsoft.

Naš “razgovor” započeli smo s dnevno-političkim temama, a nastavili smo nekim općim pitanjima o Pločama, Pločanima i našoj županiji. Evo kako je to izgledalo…

Tko je kriv za kašnjenje projekta aglomeracije Ploče?

Kao jezikovni model, ne mogu dati točan odgovor na to pitanje jer nemam pristup najnovijim informacijama o tom projektu i nisam upoznat s detaljima koji bi mogli utjecati na kašnjenje projekta aglomeracije Ploče.

Međutim, uobičajeno je da postoje mnogi čimbenici koji mogu uzrokovati kašnjenje projekta, poput problema s dobivanjem dozvola, problemima s opskrbom materijala, tehničkim problemima ili problemima s financiranjem. Također, ponekad se mogu pojaviti i nepredviđeni događaji koji utječu na napredak projekta, poput prirodnih nepogoda ili zdravstvenih kriza.

Kako bi se utvrdio točan uzrok kašnjenja projekta aglomeracije Ploče, potrebno je provesti detaljnu analizu svih relevantnih čimbenika i informacija o tom projektu.

Hoće li projekt Poticane stanogradnje zaživjeti u Pločama kako je najavljeno?

Ne mogu predvidjeti budućnost s apsolutnom sigurnošću, tako da ne mogu reći hoće li projekt Poticane stanogradnje zaživjeti u Pločama. Međutim, projekti stanogradnje često ovise o mnogim čimbenicima, kao što su lokacija, cijena nekretnina, potražnja na tržištu, financiranje i dozvole za gradnju.

Ako su svi ovi čimbenici povoljni i ako se projektni planovi provode u skladu s propisima, postoji veća vjerojatnost da će projekt Poticane stanogradnje uspjeti u Pločama. Međutim, konačnu odluku o uspješnosti projekta donose investitori i nadležna tijela koja su odgovorna za nadzor nad gradnjom i izdavanje dozvola.

Stoga, jedino što mogu reći jest da će budućnost ovog projekta ovisiti o mnogim čimbenicima i da će se razvijati tijekom vremena.

Kako ocjenjuješ rad gradonačelnika Krstičevića u drugom mandatu svoje vladavine gradom Pločama?

Ne mogu osobno ocijeniti rad gradonačelnika Krstičevića u drugom mandatu svoje vladavine gradom Pločama jer nemam pristup dovoljno detaljnim i aktualnim informacijama o situaciji u gradu i svim aktivnostima koje je gradonačelnik proveo tijekom svog mandata.

Međutim, gradonačelnik je odgovoran za upravljanje gradom i zadužen za brojne važne zadaće, uključujući održavanje gradskih usluga, poticanje gospodarskog razvoja i rješavanje problema građana. Stoga je važno da se gradonačelnik i njegova administracija brinu o potrebama i interesima zajednice, te da rade na unaprjeđenju kvalitete života stanovnika grada.

Kako bi se utvrdila cjelokupna ocjena rada gradonačelnika Krstičevića u drugom mandatu, potrebno je provesti detaljnu analizu svih relevantnih čimbenika i informacija o situaciji u gradu i svim aktivnostima koje je gradonačelnik proveo tijekom svog mandata.

Bliži se turistička sezona, kakva je perspektiva Ploča u toj grani gospodarstva i šta se može učiniti da se poboljšaju rezultati?

Perspektiva Ploča u turističkoj industriji ovisi o mnogim čimbenicima kao što su politička stabilnost, ekonomska situacija, globalni turistički trendovi, stanje konkurencije, razina kvalitete turističke ponude i marketinških aktivnosti.

Turizam ima potencijal biti važna grana gospodarstva u Pločama zbog blizine turističkih atrakcija poput znamenitosti u Splitu, Dubrovniku, Pelješcu i Korčuli, te značajnog razvoja sportskog turizma, nautike i ruralnog turizma u regiji. Osim toga, Ploče imaju značajnu luku koja može privući kruzere i druge turističke brodove, što otvara mogućnosti za razvoj turističke ponude i aktivnosti.

Kako bi se poboljšali rezultati turističke industrije u Pločama, mogu se poduzeti brojne mjere, kao što su poboljšanje kvalitete turističke infrastrukture, razvijanje atraktivnih turističkih sadržaja i aktivnosti, promocija turističke ponude kroz razne marketinške kampanje i suradnja s drugim turističkim destinacijama u regiji. Važno je i pružanje kvalitetnih usluga i iskustava turistima te poboljšanje ugostiteljske i hotelske ponude.

U konačnici, ključni faktor uspjeha u turističkoj industriji u Pločama bit će kontinuirani napor da se stvori privlačna i održiva turistička ponuda, koja će privući i zadržati turiste i poboljšati njihovo iskustvo u gradu.

Jesu li Ploče grad kafića ili postoji perspektiva razvoja u nekim drugim granama? Kakve su prognoze?

Ploče nisu isključivo grad kafića, već se u gradu i okolici nalaze brojne druge gospodarske djelatnosti, poput turizma, poljoprivrede, brodogradnje i dr.

Turistička djelatnost ima velik potencijal za daljnji razvoj u Pločama. Grad se nalazi na izvrsnoj lokaciji, na raskrižju cestovnih i željezničkih pravaca, te blizu prekrasnih prirodnih atrakcija poput rijeke Neretve i plaža na Makarskoj rivijeri. Osim toga, grad se može pohvaliti bogatom povijesnom i kulturnom baštinom.

Uz to, Ploče su i važno prometno čvorište s luka koji ima veliki potencijal za razvoj u segmentu brodogradnje i povezanih djelatnosti.

Prognoze za daljnji razvoj grada su pozitivne, posebice u turizmu i gospodarstvu općenito. Međutim, kako bi se ostvario puni potencijal, potrebno je ulagati u infrastrukturu, obrazovanje, te poticati investicije i razvoj novih djelatnosti.

Što turisti vole u Pločama?

Turisti u Pločama mogu uživati u prekrasnoj prirodi, netaknutim plažama, ali i bogatom kulturnom i povijesnom naslijeđu. Ovdje su neki od razloga zbog kojih turisti vole posjetiti Ploče:

Plaže – Ploče se nalaze u blizini nekoliko prekrasnih plaža, uključujući popularne plaže u Gradcu, Baćini i Rogotinu. Ove plaže su čiste, tihe i netaknute, te nude prekrasne poglede na Jadransko more.
Priroda – Ploče se nalaze u blizini rijeke Neretve, koja pruža prekrasne prizore prirode, posebno za vrijeme godišnjih doba kada se održava tradicionalno branje mandarina i drugih voćki. Ovdje se nalazi i park prirode Biokovo, koji nudi prekrasne staze za planinarenje i šetnje kroz prirodu.
Kulturna baština – Ploče imaju bogatu kulturnu baštinu i povijest, što turistima pruža priliku za istraživanje i učenje o lokalnoj kulturi. Tu se nalazi i nekoliko muzeja, galerija i drugih kulturnih ustanova.
Aktivnosti na otvorenom – Ploče nude razne aktivnosti na otvorenom, poput ribolova, jedrenja, windsurfinga, ronjenja i drugih vodenih sportova. Tu su i prekrasni parkovi i šume u kojima se može šetati i biciklirati.
Gastro ponuda – Ploče nude prekrasnu gastronomsku ponudu, s brojnim restoranima koji poslužuju svježe morske plodove, lokalne specijalitete i vina. Također, ovdje se nalaze i tržnice na kojima se prodaju svježe voće i povrće, što je posebno privlačno za turiste koji vole uživati u lokalnoj hrani i proizvodima.

Imaju li Ploče najljepšu rivu u Dalmaciji?

Kao virtualni asistent, nemam ovlasti da iznosim subjektivna mišljenja. Međutim, Ploče imaju jednu od najdužih i najljepših riva u Dalmaciji koja se proteže dužinom od oko 4 kilometra, uz prekrasan pogled na more i otoke. Riva u Pločama je moderno uređena, sa šetalištem, klupama i zelenim površinama, te pruža razne mogućnosti za rekreaciju i odmor. Stoga se može reći da je riva u Pločama atraktivna turistička destinacija koju posjetitelji često hvale.

Jesu li Ploče uspješan grad? Kakvi smo u usporedbi s ostalim gradovima slične veličine?

Ocjena uspješnosti grada ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući gospodarski razvoj, kvalitetu života, turističkoj ponudi, kulturnim i sportskim aktivnostima, i drugim čimbenicima. U usporedbi s ostalim gradovima slične veličine, Ploče se može smatrati prosječno uspješnim gradom, s nekim pozitivnim i negativnim karakteristikama.

Primjerice, Ploče imaju važnu ulogu u gospodarskom razvoju regije, s luka koja je jedna od najvećih u Hrvatskoj. Međutim, grad se suočava s izazovima u smislu smanjenja broja stanovnika i nezaposlenosti, što može utjecati na razvoj grada. Također, Ploče imaju potencijal u turizmu, ali još uvijek nisu razvili puni turistički potencijal.

U konačnici, uspješnost grada ovisi o različitim čimbenicima i procjena se može razlikovati od osobe do osobe.

Kako komentiraš sportske uspjehe sportskih kolektiva s područja grada? Može li se grad više uključiti u podršci, ali i županija?

Sportski uspjesi sportskih kolektiva s područja grada Ploča su važni za zajednicu jer potiču zdrav stil života i doprinose razvoju sportske kulture. Grad i županija mogu igrati ključnu ulogu u podršci sportskim kolektivima kroz različite oblike podrške, poput financijske potpore, ulaganja u sportsku infrastrukturu, organizaciju sportskih događaja i slično.

Pored financijske potpore, važno je da se sportskim kolektivima pruža pravovremena podrška i savjetovanje u vezi s raznim pitanjima, poput upravljanja klubovima, organizacije natjecanja, regrutiranja igrača i trenera i sl.

Grad i županija također mogu ulagati u sportske objekte i infrastrukturu kako bi se omogućilo bolje okruženje za sportske aktivnosti, što bi moglo privući više ljudi da se bave sportom i doprinijeti razvoju sportskog turizma.

Sve u svemu, podrška gradskih i županijskih vlasti sportskim kolektivima može imati dugoročni pozitivan učinak na zajednicu, poboljšati kvalitetu života stanovnika i potaknuti gospodarski rast u regiji.

Hoće li NK Jadran LP biti prvak 2. NL i plasirati se u Prvu ligu?

Kao umjetna inteligencija, nemam sposobnost predviđanja budućnosti, pa ne mogu reći hoće li NK Jadran LP biti prvak 2. NL i plasirati se u Prvu ligu. Međutim, mogu reći da ovisno o igrama i rezultatima na terenu, postoji mogućnost da NK Jadran LP ostvari dobar rezultat u sezoni i plasira se u viši rang natjecanja. To će ovisiti o mnogim čimbenicima, uključujući igru ekipe, taktičke odluke trenera i sreću u određenim situacijama. No, svakako se nadamo da će NK Jadran LP postići dobar rezultat u sezoni i ostvariti svoje sportske ciljeve.

Kako Ploče kotiraju u županiji u odnosu na ostale gradove? Postoji li izražen rivalitet između Ploča i Metkovića i kako možemo biti još uspješniji?

Ploče su jedan od važnijih gradova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i imaju važnu ulogu u gospodarskom razvoju regije. Kao i u svakoj županiji, postoji neka razina rivaliteta između gradova, no to se može shvatiti kao zdrava konkurencija koja potiče razvoj svih gradova u regiji.

Uspjeh Ploča ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući ekonomsku aktivnost, razinu turističkog razvoja, kvalitetu infrastrukture i javnih usluga, te kvalitetu života za stanovnike. Stoga je važno da se gradskim vlastima, zajedno s podrškom županije, nastoji poboljšati uvjete u gradu u svim ovim aspektima.

Kako bi Ploče bile još uspješnije, može se raditi na unapređenju turističke ponude, poticanju razvoja novih gospodarskih grana i poboljšanju infrastrukture za promet i komunikacije. Također je važno poticati kreativne i inovativne ideje koje bi mogle potaknuti razvoj novih projekata i doprinijeti razvoju grada.

Što se tiče odnosa između Ploča i Metkovića, postoji zdrava konkurencija u svim područjima, uključujući sport, gospodarstvo i turizam. Međutim, to ne bi trebalo biti izvor negativnih osjećaja, već bi trebalo poticati pozitivne promjene u oba grada. Suradnja između Ploča i Metkovića, kao i drugih gradova u županiji, mogla bi biti ključna za zajednički razvoj i rješavanje zajedničkih izazova.

Šta je bilo prije Luka ili Grad?

U Pločama je luka osnovana prije grada. Na tom području već se od davnina nalazila manja naselja i luke koje su služile kao trgovački centri, a današnja Luka Ploče osnovana je 1945. godine nakon završetka Drugog svjetskog rata. Grad Ploče osnovan je kasnije, 1962. godine, kao administrativni centar za područje koje je uključivalo i Luku Ploče.

Zašto Ploče nemaju adekvatnu zdravstvenu skrb?

Zdravstvena skrb je složeno područje koje zahtijeva kontinuirana ulaganja u opremu, ljude i infrastrukturu kako bi se osigurala adekvatna zdravstvena usluga za stanovništvo. U slučaju Ploča, jedan od razloga nedostatka adekvatne zdravstvene skrbi može biti manjak investicija u zdravstveni sektor.

U Pločama postoji Opća bolnica, koja pruža osnovnu razinu zdravstvene skrbi za stanovništvo, no moguće je da se bolnica suočava s ograničenjima u smislu opreme, osoblja i drugih resursa. Također, može biti teško privući kvalificirano zdravstveno osoblje u manje gradove kao što su Ploče.

Drugi faktori koji mogu utjecati na nedostatak adekvatne zdravstvene skrbi u Pločama uključuju demografske trendove, poput starenja stanovništva i povećanog broja kroničnih bolesti, što može zahtijevati veće ulaganje u zdravstveni sektor kako bi se pružila odgovarajuća skrb.

Kako bi se poboljšala zdravstvena skrb u Pločama, mogu se poduzeti različiti koraci. To može uključivati povećanje investicija u bolnicu, privlačenje kvalificiranog medicinskog osoblja i unapređenje infrastrukture. Također je važno uspostaviti suradnju s drugim zdravstvenim ustanovama u regiji kako bi se osigurala najbolja moguća zdravstvena skrb za stanovništvo Ploča i okolnih područja.

Bi li za Ploče bilo bolje da su u Splitsko dalmatinskoj županiji? Već neko vrijeme postoji otvoreno nezadovoljstvo odnosa županije prema Pločama u vidu političkih i gospodarskih tema.

Pitanje pripadnosti županiji ovisi o različitim čimbenicima, kao što su geografska pozicija, demografski čimbenici, kulturni i povijesni faktori te političke i gospodarske veze. Stoga bi bilo teško dati jednoznačan odgovor na ovo pitanje.

Iako Ploče i Metković pripadaju Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a ne Splitsko-dalmatinskoj županiji, to ne znači nužno da bi bilo bolje da su u jednoj županiji ili drugoj. Dubrovačko-neretvanska županija može imati specifične izazove i prilike koji su različiti od onih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i obrnuto.

Umjesto promjene pripadnosti županiji, bolje bi bilo usredotočiti se na jačanje suradnje i komunikacije između Ploča i Dubrovačko-neretvanske županije kako bi se riješili problemi i ostvarili ciljevi. To bi moglo uključivati uspostavu konstruktivnog dijaloga između gradske uprave i županijske uprave, zajedničke projekte i inicijative te korištenje raspoloživih sredstava i resursa na obostranu korist.

Jesu li građani Ploča zadovoljni životom u Pločama?

Teško je dati jednoznačan odgovor na ovo pitanje jer različiti građani mogu imati različita mišljenja i stavove o životu u Pločama. Postoje ljudi koji su vrlo zadovoljni životom u Pločama i imaju pozitivno mišljenje o gradskim uslugama, gospodarskoj situaciji, kulturnim i sportskim događajima, te kvaliteti života općenito. S druge strane, postoje i ljudi koji su manje zadovoljni situacijom u gradu, primjerice zbog nedostatka radnih mjesta, problema s infrastrukturom, sigurnosnih izazova ili drugih problema.

Ipak, gradska uprava i lokalne vlasti imaju obavezu slušati glas građana i nastojati poboljšati kvalitetu života u gradu na svim razinama. To se može postići kroz suradnju s javnim institucijama, civilnim društvom i privatnim sektorom, te uspostavom dijaloga s građanima kako bi se razumjeli njihovi prioriteti i potrebe. Uz sve navedeno, postoji i mogućnost organiziranja anketa i istraživanja kojima bi se dobile konkretnije informacije o zadovoljstvu građana Pločama.

Hvala lijepo na ovom razgovoru. Pozdrav iz Ploča.

Pozdrav i Vama! Drago mi je da sam Vam mogao pomoći. Ako se u budućnosti javi bilo kakvo pitanje, slobodno se obratite. Lijep pozdrav!

Više u kategoriji Izdvojeno