Regija

UPALIO SE CRVENI METEOALARM Noćas će naglo ojačati bura, udari bi podno Biokova mogli dosezati razornih 150 km/h

0

Proteklu noć obilježilo je premještanje frontalnog sustava preko našeg područja. Kiša, pljuskovi i grmljavina prvo su zahvatili sjevernu Dalmaciju, a onda su se preko Dalmatinske zagore brzo premještali na jug. Ipak, mnoga područja nisu dobila nimalo kiše, a tako bi se moglo zadržati i u ostatku tjedna.

Temperature zraka pale su 2 do 7 stupnjeva Celzijusa u odnosu na jučerašnje vrijednosti, no to je tek početak zahlađenja koje će se nastaviti sljedeća dva dana.

Očekivano, najviše je zahladilo u najvišim gorju. Primjerice, vrhovi Dinare mjere -1ºC, no novog snježnog pokrivača nije bilo.

Kako prognozira Rade Popadić za Dalmaciju Danas, podno Biokova u noći na utorak očekuju se orkanski udari bure i tramontane do 150 km/h. Najviše dnevne temperature zraka bit će od 12 do 18ºC, navečer osjetno zahlađenje, a osjet hladnoće bit će izražen zbog bure.

DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm izdao crveno upozorenje za srednju Dalmaciju i za ponedjeljak i utorak i to zbog očekivanih udara vjetra do 150 km/h.

Utorak donosi djelomično sunčano i suho vrijeme. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, povremeno će imati olujne udare, u početku podno Biokova orkanske udare. Od jutra hladnije u odnosu na prethodne dane, danju većinom od 7 do 13ºC.

Srijeda će biti djelomično sunčana i suha. Bura će potpuno prestati i puhat će slab dnevni vjetar. Krajem dana na moru slabo jugo. Jutro će biti hladno, u Zagori uz slab mraz. Danju prohladno s najvišim dnevnim temperaturama od 8 do 13ºC.

U četvrtak djelomično sunčano i suho. Na moru će zapuhati slabo jugo i levant. Jutro će biti prohladno, uz slab mraz mjestimice u Zagori. Danju malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 12 do 17°C.

U petak promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Navečer jače naoblačenje sa zapada, mjestimice će početi kiša. Puhat će umjereno do pojačano jugo. Od jutra toplije, danju većinom od 13 do 18°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u subotu će biti pretežno oblačno, povremeno uz kišu. Mjestimice će pasti preko 20 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo, kasno navečer na sjevernom dijelu Dalmacije u okretanju na tramontanu. Najviše dnevne temperature većinom od 13 do 18°C.

U nedjelju će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja. I dalje će povremeno biti kiše, uglavnom slabe, znatno rjeđe nego u subotu. Vjetar slab, a kasno navečer zapuhat će bura. Bit će relativno toplo.