Ovog svibnja Makarska rivijera i Zabiokovlje postaju pravi epicentri gastronomije. I najizbirljivija nepca pronaći će svoje favorite – što je najbolja pozivnica svima da dođu i dožive jedinstvene uspomene za cijeli život.
Program ovogodišnje Autentice održava se u čak 6 gradova, u Brelima, Baškoj Vodi, Makarskoj, Tučepima, Podgori i Vrgorcu. U showcookingu na gradskim trgovima sudjeluju tri kulinarska virtuoza Ivan Pažanin, Mario Mandarić i Ivan Temšić. U svim danima festivala, konobe i restorani posluživat će dalmatinsku marendu po promotivnim cijenama. U svakom gradu odražava se sajam lokalnih proizvođača, organizirana je zabava za najmlađe, posjetitelji mogu degustirati izvorne delicije, poput torte Makarane, baškovoških rafiola i fritula, uživati u slikarskim radionicama, sudjelovati u radionici pripreme broštulanih badema, izrade blitvenjaka i soljenja ribe… začinjeno zvucima dalmatinske pjesme klape Rišpet, grupe Cambi i Katice Marinović.
Prvi put se u okviru Autentica Food&Wine Festivala 3. svibnja, održava 2. Spužarica u Vrgorcu, koja oživljava stoljetnu tradiciju skupljanja i pripreme spuža te prezentira razne jedinstvene gastronomske delicije – poput spuži na ljutiku i zapečenih spuži, uz vrhunska lokalna vina Vina Pilač i signature koktele Poetica.
Ova tradicionalna jela pripremljena su u suradnji s Odjelom za kuharstvo Srednje škole Tina Ujevića i restoranom Kula u Vrgorcu.