IzdvojenoRegija

DUGO JE TRAJAO Pojavile se pukotine na stupovima Pelješkog mosta!?

0

Prema informacijama koje je prikupio portal 24sata, na stupovima Pelješkog mosta koji podupiru sajle primijećene su površinske pukotine, ali svejedno se traže dodatna istraživanja.

Iako su stručnjaci analizirali ove pukotine i zaključili da se ne radi o konstruktivnim problemima koji bi mogli ugroziti sigurnost mosta, zabrinutost ostaje.

Pukotine su normalna pojava na betonskim površinama uzrokovana temperaturnim promjenama i naprezanjima, ali njihovo prisustvo na jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj izaziva strah i neugodnost.

Podsjetimo, izgradnju Pelješkog mosta, koju je realizirala kineska tvrtka CRBC, započela je 31. srpnja 2018., a tehnički pregled mosta obavljen je 27. siječnja 2022. Most, dugačak 2.440 metara i širok 60 metara, koštao je 23,52 milijuna eura.

Tijekom izgradnje, izazove su predstavljali uvjeti poput trusnog tla i jakih vjetrova, koji su tijekom radova dostizali brzinu do 150 km/h. Ipak, stručnjaci su prije otvaranja mosta potvrdili da je siguran i pri udarima vjetra do 250 km/h.