Politika i gospodarstvo

NEDOSTAJE TISUĆU MJESTA Hrvatska planira izgraditi pet zatvora

0

U istražnom zatvoru nalazi se 45 posto osoba lišenih slobode, što je zabrinjavajuća statistika zbog koje Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije planira povećati kapacitete zatvorskog sustava i modernizirati ga. Planira se izgradnja pet novih zatvora.

O tome je za HRT govorio Zvonimir Penić, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

Kazao je kako su od posebnog interesa za RH poslovi izvršavanja kazne.

– U Hrvatskoj je ustrojeno 14 zatvora, šest kaznionica, zatvorska bolnica i dva odgojna zavoda. Sva ta kaznena tijela mogu u svom sastavu imati ustrojene odjele poluotvorenog i otvorenog tipa, izjavio je.

Dodaje kako je specifičan zatvor u Gospiću koji ima dva odjela, poluotvoreni i otvoreni pa pomalo, kako kaže, izgleda kao kaznionica.

Zatvoreni uvjeti izvršavanja kazne podrazumijevaju veći stupanj fizičke i tehničke zaštite, a u poluotvorenim i otvorenim uvjetima je veća sloboda kretanja osoba lišenih slobode i tamo su počinitelji koji su izdržali veći dio kazne ili oni koji su počinili blaža kaznena djela.

– Imamo i dva odgojna zavoda u kojima se izvršava odgojna mjera prema odgajanicama u Požegi i prema muškim odgajanicima, maloljetnicima u Turopolju. Odgojna mjera može najkraće trajati šest mjeseci, a najdulje tri godine, a nju preispituje sud, rekao je.

Dodao je kako sve žene izdržavaju kaznu u kaznionici u Požegi, gdje se nalazi i odjel za rodilje.

– Djeca s majkom tamo mogu boraviti 3 godine, iznimno još 6 mjeseci, ako će majci u tom periodu isteći kazna ili izrečen uvjetni otpust, govori.

Ali, kako kaže, tu se uključuje Zavod za socijalnu skrb, što ne znači da će svakoj majci ostati dijete, izjavio je, među ostalim.

Naglašava kako su izuzev zatvorskih objekata u Zagrebu i Splitu, svi drugi objekti zatvora i kaznionica građeni početkom 20. stoljeća.

– To su spomenici kulture gdje su teške arhitektonske intervencije.(..) Ti prostori vape za ulaganjima, govori.

Svrha boravka u zatvoru je dualna

Svrha boravka u zatvoru je dualna. S jedne strane, zatvorenik se mora osposobiti za život sukladan društvenim normama, a istodobno zaštititi društvo od najtežih počinitelja kaznenih djela koji će u konačnici svi izaći na slobodu.

Penić je kazao kako je u planu izgradnja tri velike kaznionice i u svakoj od njih se može smjestiti oko 400 osoba lišenih slobode, piše HRT.

– Potpora lokalne zajednice je važna, jer ako je nemate potporu njihovu ne mogu se graditi zatvori. Bitna je razmjena resursa, ali i spoznaja da rad u zatvoru nije nešto strašno, izjavio je Penić.

– Nedavno je potpisan tripartitni sporazum između općine Perušić, županije Ličko-senjske i ministarstva. Tu je teren najpripremljeniji. Do kraja mjeseca bi se trebala potpisati bespovratna sredstva razvojne banke vijeća Europe koja će se koristiti za izradu projektnog zadatka, arhitektonskog plana koji bi poslužio i za dvije investicije u Osječko-baranjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, rekao je Penić.

Istaknuo je kako u zatvorima ne raste broj međuzatvoreničkog nasilja, napada na službenike. Dodaje kako se uložilo u osiguranje kako bi se prevenirali napadi na službenike.

Penić je kazao kako zatvorski sustav ne skrbi o migrantima, nego u njemu završavaju krijumčari migrantima.

Dodaje kako uz ono što je Kaznenim zakonom omogućeno, rad za opće dobro i uvjetna osuda, od nedavno postoji i elektronički nadzor koji se koristi kada je uvjetno otpušten zatvorenik i za istražni zatvor u domu.

Istaknuo je da Hrvatskoj nedostaje oko 1000 mjesta za zatvorenike, jer je trenutačni kapacitet oko 4000, a zatvorenika je oko 5000, prenosi Dalmacija danas.

Više u kategoriji Politika i gospodarstvo