Politika i gospodarstvo

IVAN OSTOJIĆ Član uprave Podravke: Što više sirovina koje koristimo proizvodit ćemo u Hrvatskoj

0

Podravka je donijela stratešku odluku da će pokušati što više sirovina koje koristi u svojim gotovim proizvodima – proizvoditi u Hrvatskoj. Čuli smo to od Ivana Ostojića, člana uprave Podravka Grupe d.d. koji je sudjelovao na konferenciji AgroRocks 2024., prenosi Agro klub.

U panel raspravi na temu kako povećati proizvodnju voća i povrća u Hrvatskoj, iznio je nekoliko razloga za takvu odluku.

Prvi je što želimo biti neovisni o tržišnim nestabilnostima, drugi je što proizvođači vole proizvode koji imaju lokalni karakter i treći je što kao društveno odgovorna kompanija želimo donijeti dodatnu vrijednost zajednici u kojoj živimo”, rekao je i naglasak stavio na poticanje poljoprivredne proizvodnje.

Pozvao je sve poljoprivrednike koji su zainteresirani proizvoditi povrće i povećati efikasnost, na razgovor s Podravkom.

Nova prilika da se Slavonija pokrene

Ostojić je konstatirao da su postigli stopostotnu samodostatnost za svoje povrće u svim kulturama, osim u paprici i krastavcu.

Kompletna proizvodnja rajčice od 30 tisuća tona, a to je više nego što je cijela Hrvatska proizvela prošle godine, bit će proizvedena kod nas i svi ključni proizvodi u kojima Podravka koristi rajčicu bit će proizvedeni od rajčice iz Hrvatske“.

U proizvodnji se oslanjaju i na kooperante iz Slavonije, a za kompanije koje Podravka tamo planira preuzeti, vidi – sjajnu priliku.

Podravka je ove godine organizirala proizvodnju povrća na oko 720 hektara, od kojih je značajan dio u Slavoniji, istaknuto je.

Na tim su površinama proizveli oko 35 tisuća tona različitog povrća, a bez kooperanata to ne bi uspjeli, priznao je Ostojić kazavši da samostalno proizvode samo 25 posto svojih potreba, a sve ostalo im rade kooperanti.

Mi vidimo velike prilike, za sebe i kompanije koje planiramo preuzeti i jednu sjajnu priliku da se Slavonija ozbiljnije pokrene u smislu povećanja poljoprivredne proizvodnje“, rekao je u Osijeku.

Novinare je zanimalo na koji će se način preuzimanje Belja i Vupika odraziti u Podravci i hoće li ovo područje postati čista sirovinska baza ili u toj kompaniji planiraju nešto drugo u tehnološkom smislu.

Sklopili smo ugovor o kupoprodaji, ali te kompanije još nismo kupili i ne sudjelujemo na nikakav način u operativnom upravljanju“, kazao je član uprave Podravke, navodeći da čekaju suglasnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i “kada je dobijemo platit ćemo kupoprodajnu cijenu i tek tada ih operativno preuzeti”.

A u njima vide ogoman potencijal, kako kaže “ne bi ni išli u akviziciju da ne vidimo sjajne prilike da te tvrtke učinimo boljim, da Podravku učinimo boljom i da cijela Hrvatska bude bolja kada te dvije kompanije počnu funkcionirati sinergijski“.

Procjenjuje da će u njih trebati investirati, ali su apsolutno za to spremni i imaju dobar kapacitet financiranja.

S veseljem čekamo odobrenje regulatornih agencija da što je prije moguće krenemo u ozbiljan posao“, zaključio je Ostojić.

Treba stvoriti okvir za povećanje površina

Kvalitetna sirovina ključna je za proizvodnju, smatraju u ovoj kompaniji, koja dvije trećine svojih prihoda ostvaruje izvan Hrvatske.

Na konferenciji je iznio podatak da preko 90 posto Vegete prodaju izvan Hrvatske, te da za takav proizvod moraju imati konkurentnu sirovinu. Na međunarodnom tržištu gdje posluju, jaka je konkurencija velikih svjetskih lidera poput Nestlea, ali i lokalnih proizvođača iz Pljske i Njemačke.

Mi moramo imati cjenovno konkurentne proizvode, odnosno izvore sirovina, zato je naš zadatak stvoriti okvir za bolju efikasnost i veće površine”, kazao je član uprave Podravke.

Naglasio je da povećanje proizvodnje mora ići u smjeru efikasnosti.

Nije isto proizvoditi povrće na 2 ili 22 hektara. Moramo imati fer cijene da poljoprivrednik od proizvodnje može normalno živjeti, plaćati račune i investirati – da ne bude u grču hoće li mu Podravka otkupiti i platiti proizvod. Zato mi ugovore dajemo na 10 godina s vrlo izvjesnim uvjetima na dugi rok“, zaključio je Ivan Ostojić, prenosi Agro klub.

Više u kategoriji Politika i gospodarstvo