IzdvojenoZabava i kultura

Predavanje Nataše Palac: U Narodnoj knjižnici Ploče održana radionica naziva Mandala

0

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja u Narodnoj knjižnici Ploče, održana je radionica naziva Mandala.
Mandala je mistični kružni dijagram koji simbolizira svemir i oslikava kozmičku i psihičku složenost svijeta u cjelini.

Mandale se koriste kao sredstvo meditacije i poznate su po tome što pomažu u smirivanju i prosvjetljenju uma. Te zamršene geometrijske kompozicije stvorene na bazi kruga pronađene su u mnogim kulturama te imaju duboko duhovno značenje u hinduizmu i budizmu. Predstavljaju čitav svemir, od njegovog najvećeg do najsitnijeg dijela.

Prezentaciju je vodila profesorica psihologije Nataša Palac, a pridružila joj se, kao gošća iznenađenja profesorica klavira Irida Oršulić.

Objasnile su kako je svaka mandala trenutna energija te da tumačeći sami svoju mandalu možemo spoznati svoju unutrašnjost.

Profesorica Irida je kroz medij glazbe objasnila da slušajući određenu vrstu glazbe i/ili melodije možemo otvoriti kanale kojima pretočimo svoje stanje kroz mandale.

– Glazba i miris snažan je medij koji nas vraća u djetinjstvo ili budi određene uspomene. Čovjek je individua za sebe i nije dobro ništa što je nametnuto, od nametnutih autoriteta do parfema – rekla je Irida sudionicima radionice.

Tijekom radionice i iscrtavanja mandala sudionici su slušali tri različite vrste glazbe koje su različito djelovale na svaku osobu, kao što različite frekvencije djeluju na naš dan, obaveze i općenito svakodnevnicu.

Zaključak radionice je da ne možemo nametati svoje frekvencije drugima i da je tišina jednako lijek kao i glazba.

U duhu očuvanja mentalnog zdravlja i ističući važnost istog Nataša i Irida su se pokazale kao savršen spoj usmjeravanja na prave kanale opuštanja i iznošenja emocija kao lijeka za mentalno zdravlje.

– Budite dobri prema sebi, uradite nešto što volite, pohvalite sebe, budite s onima koje volite. Život je onakav kakvog ga napravimo – istakla je Nataša Palac.

Tekst i foto: Eleonora Doboš

Više u kategoriji Izdvojeno