IzdvojenoRegija

VRAĆA NAM SE BABLJE LJETO Listopad nakon obilnih kiša “sprema” veliko iznenađenje

0

Još jedna u nizu (rano)jesenskih ciklona donijela je značajne količine kiše posljednja dva dana na velikom dijelu Jadrana i krajevima uz njega, no uvjerljivo najviše kiše palo je na sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru. Mnoga su područja tamo dobila preko 100, a poneka i preko 200 litara po metru kvadratnome.

Oborine su u Dalmaciji zasad neravnomjerno raspoređene. Do 1 sat u noći dijelovi imotskog područja dobili su do 80 litara kiše po metru kvadratnome, Bekovac i Živogošće preko 70.

Kako prognozira Dalmacija danas, ciklona će djelovati na vrijeme i tijelom petka i subote, a u nedjelju će nas postupno napustiti. Danas će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Kiše će biti još u noći, a od jutra će u većini predjela biti suho. Oborine će se najduže zadržati na krajnjem jugu. Kasno navečer s mora novo naoblačenje, mjestimice s kišom. Jugo će noću prestati i okrenuti na tramontanu, slabit će tijekom jutra i okretati na zapadni smjer. Navečer podno Velebita bura, na moru ponovno jugo, no okretat će na buru sjevernije od Šibenika i na lebić prema jugu. Minimalne jutarnje temperature zraka od 12 do 22°C, najviše dnevne od 18 do 25°C.

Subota donosi promjenjivo vrijeme. Uz izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, no uglavnom se ne očekuju velike količine oborina. Podno Velebita i u sjevernoj Dalmaciji puhat će bura, južnije slab jugozapadnjak. Jutarnje temperature bit će u manjem padu, najviše dnevne od 17 do 23°C.

Nedjelja će biti djelomično sunčana i u većini predjela suha. Ipak još u početku, osobito na moru srednje i južne Dalmacije može biti malo kiše. Vjetar većinom slab, popodne na moru prolazno ojačati tramontana. Jutro malo hladnije, od 8 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 17 do 22°C.

Sunčano i tiho će biti u ponedjeljak, a u utorak će ponovno zapuhati jugo. U noći na srijedu nam stiže kiše. Ipak, ona će tijekom srijede prestati što bi mogao biti uvod u duže sunčano i vrlo toplo razdoblje, prognozira Dalmacija danas.

Više u kategoriji Izdvojeno