0

Jedan od najagilnijih arhitektonskih ureda u Hrvatskoj – SKROZ, nedavno je dovršio svoju novu realizaciju. Nedaleko Ploča, gdje su prije nekoliko godina projektirali nove gradske stepenice (link), na obroncima Biokova i neposrednoj blizini Baćinskih jezera, postavljeno je nekoliko vidikovaca.

U formi minimalnih arhitektonskih intervencija unutar edukativno-poučne staze, vidikovci pozivaju na zaustavljanje i uživanje u impresivnim vizurama na prirodu. Više o projektu doznajte u nastavku, iz teksta koji potpisuje autorski tim.()

Krajolik, prostor obuhvaćen pogledom iz jedne točke, prostor života i važan resurs cijenjen zbog svoje prirodne ljepote, danas više nego ikad ovisi o svojoj bliskoj povezanosti sa stanovnicima, lokalnom zajednicom i posjetiteljima.

Vidikovci su za ljubitelje prirodnog okoliša posebna mjesta, precizno odabrane uzvisine koje omogućavaju pogled na cjelinu i doživljaj veličine krajolika, čiji se brojni aspekti mijenjaju ljudskim djelovanjem pod utjecajem sve ubrzanijih različitih prostornih i gospodarskih aktivnosti. Uz to što pružaju prekrasne poglede, svaki od njih nudi jedinstveni doživljaj i omogućuje predah od avanturističke aktivnosti, planinarenja ili biciklizma.

Svaka intervencija na takvim lokacijama zahtijeva promišljanje o nenametljivosti arhitekture i suživotu s prirodom te načinu gradnje radi udaljenosti lokacije.

Vidikovci su minimalne arhitektonske intervencije unutar projekta uređenja edukativno-poučne staze u blizini Baćinskih jezera, zanimljivog i raznolikog krškog područja na rubu delte rijeke Neretve – gdje je priroda spojila more, rijeku i jezera. Čovjekovo djelovanje kroz više povijesnih razdoblja očituje se u krajoliku u prapovijesnim gomilama, suhozidima i tradicionalnim kamenim strukturama na koje su se postavljale košnice za pčele (ulišta) specifičnima za ovaj kraj, pa sve do danas nažalost napuštenih malih sela, čije kamene ruševine pričaju o nekadašnjem životu na ovom području koje je preuzela priroda.

Dio područja kojim prolazi staza predviđen je za zaštitu unutar planiranog parka prirode. Područje je vrlo bogato životinjskim i biljnim svijetom pa je tako dom mnogim zaštićenim vrstama. Ukupna duljina staze je 2730 m s nadvladavanjem visinske razlike od 280 m. Budući da se staza nalazi na brdovitom području, na nekoliko se točaka pružaju predivne vizure na Baćinska jezera i dolinu rijeke Matice, odnosno Vrgoračko polje.

Dvije takve točke prepoznate su kao mjesta izuzetnog pogleda i odabrane za lokacije budućim vidikovcima. Prvi, Vidikovac 180, usmjeren je na Baćinska jezera i postavljen na prvom dijelu puta uz stazu, tako da pruža pogled prema jezerima, dok je drugi, Vidikovac 360, odvojen od glavne staze i nalazi se na vrhu brežuljka s kojeg se otvara panoramski pogled na more, Pelješac, okolna brda i vrgoračko polje. Do njega je moguće doći uskom, jedva definiranom kozjom stazicom.

KONCEPT I OBLIKOVANJE

Osnovni koncept prilikom projektiranja staze bio je zadržati prirodne kvalitete lokacije i minimalno utjecati na postojeći teren. Elementi intervencija u prostoru (vidikovci, klupe i signalizacija) svedeni su dimenzijama na najmanju moguću mjeru, kako bi se smanjio njihov utjecaj i kako bi se što prirodnije uklopili u neposredni okoliš.

Pojavno, najznačajniji element na stazi je vidikovac, čije je oblikovanje definirano željom za stvaranjem karakterističnog elementa koji bi se mogao prilagoditi glavnim obilježjima pojedine lokacije (konfiguracija terena, ambijentalni doživljaj i optimalne vizure).

Kao optimalan oblik koji se može prilagoditi različitim karakteristikama mikrolokacije izabran je jednostranični trokut, osnih dimenzija stranice od 4,5 m. Konstrukcija vidikovca je otvorena, natkrivena, prizemna s kosom strehom. Ploha platforme modularno se dijeli na 12 manjih jednostraničnih trokuta, čije pune plohe tvore pod ili klupu kad se postavljaju na visinu od 40 cm. Platforma je oslonjena na temelje putem nosivih stupova koji ujedno nose i strehu.

Oblikovanje edukacijsko-informativnih tabli, kao i piknik stolova i klupa, usklađeno je s oblikovanjem vidikovaca i zajedno s njima gradi prepoznatljiv vizualni identitet staze. Ovi vidikovci ne samo da pružaju prekrasne pejzaže, već često omogućuju i avanturističke aktivnosti poput planinarenja, biciklizma ili jednostavno opuštanja i uživanja u prirodi.

Vidikovci – Baćina

NAZIV PROJEKTA: Vidikovci Baćina
INVESTITOR: Grad Ploče
LOKACIJA: Poučno-rekreativna staza Peračko Blato
AUTORI: SKROZ d.o.o. / projektni tim: Margita Grubiša, dipl.ing.arh., Marin Jelčić, dipl.ing.arh., mr.sc. Daniela Škarica, dipl.ing.arh., Ivana Žalac, dipl.ing.arh.; Zvonimir Marčić, dipl.ing.arh.

DIZAJN ELEMENATA ZA SIGNALIZACIJU: Dizajn studio Maša Vukmanović
POVRŠINA OBUHVATA: 2730 m
POVRŠINA VIDIKOVCA: 9,5 m2
SURADNICI: Juraj Pojatina, Arhing d.o.o., konstrukcija; Ivica Krile, Magister d.o.o., elektroinstalacije; Angelina Mrša, Geodetski zavod d.d. – Split, Geodetska situacija

FOTOGRAFIJE: Marko Mihaljević
IZVOĐAČ: Vodoprivreda Vrgorac d.d.

Više u kategoriji Grad