Zabava i kultura

TREŠNJOMANIJA U GRADCU Održana promocija dječjeg romana književnice Martine Majić

0

U Zavičajnoj zbirci Gradac sinoć je održana promocija dječjeg romana “Trešnja” književnice Martine Majić, dobitniku nagrade “Mato Lovrak” za najbolji dječji roman u 2024. godini. Ova se nagrada od 1993. godine dodjeljuje u okviru “Lovrakovih dana kulture” u Velikom Grđevcu, za najbolji roman za mladež na hrvatskom jeziku.

“Trešnju” su u Zavičajnoj zbirci Gradac, uz autoricu, predstavili Ivana Lesandrić Ninčević, poduzetnica iz Solina, Vesna Tudor Pavičić, predsjednica Društva psihologa Splitsko-dalmatinske županije te Ante Gustin, Martinin dugogodišnji prijatelj. U glazbenom dijelu programa uživali smo uz uvijek divne izvedbe Ivane Pudar Pećar.

Predstavljajući knjigu gračkoj publici, Martina Majić je otkrila kako roman “Trešnja” donosi priču o četiri dječaka koji daju primjer kako promijeniti svijet nabolje. Ideju za knjigu imala je još prije više od deset godina, a inspiraciju je pronašla u odrastanju svojih sinova, Karla i Franka, na ulicama splitskog kvarta Lučac.

Tijekom prezentacije psihologinja Tudor Pavičić je istaknula potrebu da se roman “Trešnja” uvrsti u osnovnoškolsku lektiru. Istovremeno, skrenula je pozornost odraslima kako ovaj roman nije isključivo dječje, nego i štivo za sve generacije u kojem će se podsjetiti na vrijednosti altruizma, dobrote i rada za zajednicu.

Posjetitelji gračke promocije su također doznali da postoji ideja o novom romanu, što je jako razveselilo posebno najmlađe. Osnovna poruka koju su oni ponijeli s promocije knjige “Trešnja” je da mogu sve ukoliko to jako žele, dok su odrasli promociju napustili s mišlju o snazi prijateljstva koja s lakoćom mijenja svijet u kojem živimo nabolje. Pa tko kaže da odrasli ne mogu učiti od djece?

Promocija dječjeg romana “Trešnja” održana je u Zavičajnoj zbirci Gradac u okviru Dana sv. Mihovila 2024 u organizaciji Turističke zajednice općine Gradac.

Više u kategoriji Zabava i kultura