Regija

KRAJ BABLJEG LJETA Danas još vrlo toplo, sutra stiže kiša ali i bura

0

Razdoblje između dviju ciklona donijelo nam je dosta ranojesenskog sunca, ali i natprosječnu toplinu koja granično ima obilježja vremena koje u puku nosi naziv “bablje ljeto”. Tako su jučer najviše dnevne temperature zraka u Dalmaciji dosezale 27°C, a na krajnjem istoku Slavonije vrućih 30°C.

Petak će biti još jedan stabilan dan s dosta vlage u zraku i visokim temperaturama zraka, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas. Bit će pretežno ili djelomično sunčano i suho. Puhat će umjereno do jako jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka od 16°C ponegdje u Dalmatinskoj zagori do 24°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 24 do 29°C.

Ciklona i frontalni sustav prijeći će naše područje tijekom subote.

Još u početku bit će pretežno vedro, no naoblačenje i kiša prvo će zahvatiti sjeverni Jadran. Fronta će brzo napredovati prema jugu pa će se prolazno jače naoblačiti, uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Ipak, do će u nekim područjima pasti preko 30 litara kiše po metru kvadratnome, drugdje će oborine biti vrlo oskudne. Jugo će puhati još u početku, ali će ga tijekom dana zamijeniti vjetar zapadnih smjerova, navečer i bura i tramontana. Bura će podno Velebita u noći na nedjelju biti olujna s orkanskim udarima. U početku će biti toplo, pa će u mnogim predjelima jutro biti najtopliji dio dana. Popodne i osobito navečer postupan pad temperature.

U nedjelju pretežno sunčano. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje je moguć i pokoji olujni udar. Od jutra osjetno hladnije. Najviše dnevne temperature od 16°C ponegdje u Dalmatinskoj zagori do 23°C na jugu Dalmacije.

U ponedjeljak i utorak bit će sunčano. Bura će oslabiti i prestati. Jutra će biti vrlo hladna, u Dalmatinskoj zagori ponegdje oko 5 stupnjeva. Danju većinom od 18 do 23°C.

Novo naoblačenje vjerojatno je krajem srijede što će biti uvod u kišan četvrtak i dio petka. Ojužit će i bit će malo toplije, osobito noću, prognozira Dalmacija danas.

Foto: Leonardo Della Vega

Više u kategoriji Regija