Regija

„Ritam srca za ritam grada“: Javnozdravstveno-edukativna akcija povodom Svjetskog dana srca

0

Javnozdravstveno-edukativna akcija „Ritam srca za ritam grada“,održat će se u petak, 27. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića od 10 do 12 sati, a povodom Svjetskog dana srca pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba te u suorganizaciji Hrvatske udruge za aritmije „Ritam srca“, Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, uz podršku Zagrebačkog električnog tramvaja – ZET i Svjetske  federacije za srce.

Tijekom te akcije građani će moći biti besplatno i brzo pregledani EKG uređajima (osobe s izraženom aritmijom moći će se pregledati i profesionalnim 12 kanalnim EKG-om), primiti savjete naših vrhunskih kardiologa i kliničkih psihologa, učlaniti se u Udrugu Ritam srca, te uzeti prigodne brošure i drugi slični materijal, a moći će I potpisati Prvu globalnu peticiju za razvoj akcijskih planova za kardiovaskularno zdravlje. Cilj ove akcije je rano otkrivanje aritmija, poticaj građanima na razvoj navika redovitih kardioloških pregleda, razvoj svijesti prvenstveno o aritmijama kao najčešćem obliku bolesti srca i krvnih žila, a koje ako nisu liječene, višestruko povećavaju rizik od moždanog udara i srčanog popuštanja kao i metodama liječenja. Na Trgu bana Jelačića za ovu priliku bit će postavljen prikladni šator (pagoda 5×5 m) i veliki ZET-ov autobus, u kojem će se snimati EKG.

Akciji u petak nazočit će i Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

U Hrvatskoj je na snazi „Akcijski plan za prevenciju i nadzor nad kroničnim nezaraznim bolestima 2020. – 2026. u kojemu su krvožilne bolesti na prvome mjestu.

Akciji će nazočiti prim. dr. sc. Borka Pezo Nikolić, kardiologinja Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, predsjednica Hrvatske udruge za aritmije “Ritam srca” i članica  Europskog kardiološkog društva te izv. prof. prim. dr. sc. Šime Manola, kardiolog, pročelnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KB Dubrava, predsjednik Radne skupine za aritmije Hrvatskog kardiološkog društva, prvi dopredsjednik Hrvatske udruge za aritmije “Ritam srca” i član Europskog kardiološkog društva. Bit će to prilika i za mnoge građane da dobiju savjet od stručnjaka.

Na sam Svjetski dan srca, 29. rujna, u večernjim satima će na fontani ispred NSB-a biti projicirani logotipi Svjetskog dana srca i Udruge Ritam srca.

Više u kategoriji Regija