Politika i gospodarstvo

ŽENE PODUZETNICE Karmen Đerek: Probati, pasti, dignuti se – sve je to sastavni dio života

0

Be Your Own Boss je velika zajednica žena koje dijele znanje, ideje i pružaju podršku jedna drugoj. Prenosimo tekst sa njihovih stranica beyourownboss.hr o Pločanki Karmen Đerek i njezinim iskustvima.

Moje ime je Karmen Đerek i ja sam virtualna asistentica. Po struci ekonomistica i PR-ovka. Dalmatinka sa zagrebačkom adresom. Prije svih titula, supruga i majka dvojice dječaka, kćer i sestra.

Što vas je potaknulo da postanete virtualna asistentica i krenete u samostalne vode?

Iskreno, za pojam virtualnog asistenta čula sam nedugo prije odluke o pokretanju samostalnog posla. Kako je odluka došla neplanirano, počela sam googlati što bih sama mogla napraviti i pokrenuti sa znanjem koje imam. Prijateljica Tihana pozvala me u BYOB facebook grupu i tamo sam pronašla sve informacije. Kada sam vidjela da VA nude skoro identične usluge naspram posla koji sam obavljala kod svog poslodavca, nije bilo dvojbe.

Obzirom da je samostalni biznis bio neplaniran, odlučila sam aplicirati na HZZ potpore za samozapošljavanje kako bih si olakšala početak. Poslovni plan koji se, kad mu se posvetiš, piše desetak dana, ja sam pisala 2 mjeseca. U ta dva mjeseca mlađe dijete je bilo stalno bolesno, vadili smo krv skoro svaki tjedan. Rekla sam si; Karmen, ako ovo uspiješ u ovim uvjetima i plan odobre, sve što poslije toga dolazi – rasturit ćeš! 🙂

U međuvremenu završila sam VA savjetovanje kod Klare Frančišković čiji e-book mi je enormno pomogao u pokretanju posla i kojem se i danas vraćam kad “zapnem” s nekom informacijom. Plan je pozitivno ocijenjen, otvorila sam paušalni obrt i pokrenula društvene mreže.

Kako su vam HZZ poticaji pomogli u pokretanju obrta?

Moja ideja je bila da taj novac namijenim za plaćanje doprinosa i poreza državi, samopromociju na portalima za solo poduzetnike i, ukoliko bude potrebno, edukaciju/e. Tako je i bilo, time sam se osigurala za obvezna plaćanja i troškove obrta te time, na neki način, digla sa sebe teret potrebe za “ekspresnim” pronalaskom većeg broja klijenata.

Na koji način ste povezali svoje iskustvo u administraciji, financijama i PR-u s uslugama koje danas nudite?

Ponuda usluga je isključivo rezultat onoga što sam naučila i radila kroz godine radnog iskustva. Sigurno ću, s vremenom i dodatnim iskustvom, neke usluge dodavati, a neke micati, i to mi je itekako u redu.

Trenutno najčešće pružam administrativno-financijske usluge i zaista uživam raditi taj dio posla. Neke suradnje ostvarila sam sa suradnicama s prethodnog radnog mjesta i hvala im na povjerenju. Instagram i Linkedln pokazale su se odličnim mrežama za pronalazak klijenata. Naravno, mjesta za napredak još uvijek ima, a i uvijek ga mora biti.

Kako balansirate posao i obiteljski život?

Pa ja tek sada uspješno balansiram posao i obiteljski život i žao mi je što prije nisam napravila korak ka samostalnom poduzetništvu. Kada djeca budu samostalnija, možda ponovo poželim raditi u velikom kolektivu, a možda i ne. Vrijeme će pokazati. Trenutno sam sretna, ispunjena i najzadovoljnija ikada.

Još uvijek učim postaviti granice. Ali to je moj osobni problem na kojem aktivno radim i kojeg ću zasigurno riješiti.

Kako ste se prilagodili novom načinu rada, gdje sami odlučujete o rasporedu i prioritetima?

Odlično! Naravno, to znači da nekad radim u gluho doba dana i noći, ali samo zato što sam jutro provela u druženju s prijateljicama ili popodne u igri s djecom.

Koji su vam najveći izazovi s kojima ste se suočili u poslovanju i kako ste ih prevladali?

Mogu reći da ih do sada nisam imala, barem ne neke velike. Iako, ako se gubitak mog primjerka HZZ ugovora, 5 minuta nakon potpisivanja i izlaska iz Zvonimirove, naziva izazov, onda je to to, hahhahaha. Šalu na stranu, ali zaista se dogodilo; gurala sam dijete u kolicima, ugovor stavila u košaru ispod kolica i vjetar ga je odnio. Inače, jako sam pažljiva i ažurna s dokumentacijom.

Što vam je najviše pomoglo u razvijanju poslovanja i privlačenju klijenata?

Kada sam organizirala besplatni webinar za buduće virtualne asistentice, najviše sam vremena posvetila važnosti vidljivosti na društvenim mrežama (ukoliko je cilj klijente na istima i naći).  Mislim da je jako važno konstantno isticati da klijenti neće doći ako si otvorio mreže, sjediš i čekaš! Radim li ja taj posao idealno? Apsolutno ne, ali sam svjesna da se moram pokazati, otkriti nekakva svoja iskustva, anegdote, pa i pohvaliti se uspjehom! Iako, osobno, imam određenu granicu u otkrivanju privatnog života, odnosno vodim se poznatom uzrečicom: “U svemu u životu treba biti umjeren.”

Izuzev vidljivosti, smatram da je vještina komunikacije neophodna za uspješno održavanje odnosa i ispunjavanje poslovnih obveza, a može biti presuđujuća u prvom kontaktu s klijentom, dodatno ukoliko je isti kontaktirao više VA, a mora odabrati samo jednog. Sigurna sam da je ova vještina meni itekako pomogla u privlačenju barem jednog klijenta.

Čemu se najviše radujete sada kada imate veću slobodu u upravljanju svojim vremenom?

Najviše se radujem vremenu koje provodim s obitelji. Djeca rastu brzinom munje, a ja želim popratiti i nasmijati se svakoj anegdoti koju donesu kući. Biti prisutna i tijelom i duhom. Također, htjela bih se vratiti pjevanju kao hobiju. Punih 14 godina ne bavim se aktivno pjevanjem, a prije dolaska na studij u Zagreb, pjevala sam u klapi i zborovima. Danas sam toliko zahrđala da, kad pjevam visoke lage, ukućani pucaju od smijeha. Ali meni pjevanje i dalje hrani dušu, makar samo pod tušem. 😊

Koji su vam planovi za budućnost u pogledu razvoja vašeg obrta i osobnih interesa?

Puštam vrijeme da ih donosi i iskristalizira. Nigdje ne žurim, ali nisam troma i definitivno ne volim tromost. Imam još nekih ideja i hobija koje bih htjela pretvoriti u posao i shodno tome dodati djelatnosti u obrt.

Iskoristila bih priliku, jer sam dobila puno upita/poruka na Linkedln, i poručila ženama da se ne boje ostvariti svoje snove i pokušati same. Probati, pasti, dignuti se – sve je to sastavni dio života. A ovozemaljski je jedan. I nikad ne zaboravite onu: “kada gineš, barem znaš da gineš za sebe!”

I za kraj, gdje vas mogu pronaći žene zainteresirane za vaše usluge? 

Trenutno na društvenim mrežama, pozivam sve drage poduzetnice da se povežemo: Linkedln, Instagram i najfriškije, facebook. U dogledno vrijeme izradit ću i web stranicu, ali u ovom trenutku mi je važno da upoznam zajednicu i da zajednica upozna mene.

Virtualna asistentica Karmen Đerek: Probati, pasti, dignuti se – sve je to sastavni dio života

Više u kategoriji Politika i gospodarstvo