EkologijaIzdvojeno

ODLIČNA VIJEST Krenulo pošumljavanje požarišta na Biokovu

0

Dvije stotine volontera, izviđača i šumara Hrvatskih šuma, ovu je subotu, na Međunarodni dan sadnje drveća, kroz kampanju Boranka, krenulo s pošumljavanjem požarom opustošene šume u Parku prirode Biokovo.

Kako prenosi Dalmacija danas, ovo je ujedno i prva ovogodišnja, a ukupno 39. po redu akcija pošumljavanja požarišta u projektu Boranka, koji se ove godine održava sedmu godinu zaredom.

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Ravnateljstvo civilne zaštite, glavni su organizatori kampanje Boranka koja je do sada prerasla u najveću volontersku akciju pošumljavanja požarišta na razini čitave Europe.

U jednom od najgorih šumskih požara u kojem su u okolici Makarske ovo ljeto izgorjele tisuće hektara zelenila, požar je ušao i u Park prirode Biokovo gdje je progutao više od 600 hektara šume.

Kako bi čim prije vratili barem dio zelenila te spriječili eroziju i degradaciju šumskog tla, više od 200 volontera, predvođenih izviđačima, šumarima Hrvatskih šuma i zaposlenicima PP Biokovo, posadili su na požarištu PP Biokovo više od 2000 novih sadnica i to hrasta crnike (česmine), hrasta medunca, crnog jasena te čempresa, pinjola i crnog bora.

U akciji su sudjelovali izviđači iz Odreda izviđača pomoraca „Spinut“, Skautskog kluba „Split“ i Odreda izviđača pomoraca „Jadran“, zatim brojni učenici i nastavnici IV. Gimnazije „Marko Marulić“ iz Splita, V. gimnazije „Vladimir Nazor“ iz Splita i Prirodoslovne škole Split te zaposlenici gradske uprave grada Makarske.

Prije samog početka akcije, svim volonterima održana je kratka edukacija o području Parka prirode Biokovo i važnosti šuma u parku, zatim o prevenciji požara kao i o samom procesu sadnje. Okupljene volontere posebno su pozdravili predstavnici organizatora – Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske, Slavo Jakša, ravnatelj Parka prirode Biokovo i Zlatko Lalić, predstavnik Hrvatskih šuma iz Šumarije Makarska, koji su se tom prigodom posebno zahvalili svim volonterima na sudjelovanju i pomoći u oporavku biokovskih šuma.

Organizatori su svim volonterima na sadnji osigurali sadnice, alat za sadnju, radne rukavice, vodu za piće i sendviče.

Kako se projekt Boranka, uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, u proteklih nekoliko godina uspješno proširio i na zemlje u regiji, gdje Boranku provode nacionalni izviđački savezi, na ovoj akciji sudjelovali su i predstavnici Saveza izviđača Makedonije, Saveza izviđača Crne Gore i Saveza izviđača Bosne i Hercegovine. Akciju su osobno podržali, sudjelujući pritom i u sadnji stabala, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

“Ponosni smo što smo u okviru Javnog poziva s organizacijama civilnog društva podržali dva projekta Saveza izviđača Hrvatske, konkretno projekt Boranka u Sjevernoj Makedoniji i sada nastavak suradnje u Crnoj Gori. Na taj način radimo na promicanju prioriteta i vidljivosti RH na području međunarodne razvojne suradnje, a dokaz da smo uspjeli u tome je da je projekt u Sjevernoj Makedoniji prepoznat od strane veleposlanstva SAD-a koje aktivno sudjeluje u projektu, dok je projekt u Crnoj Gori prepoznala delegacija Europske unije. Podrška projektima zaštite okoliša odražava se i u Nacionalnoj strategiji razvojne suradnje, gdje je odgovoran gospodarski razvoj, temeljen i na okolišnoj odgovornosti, jedan od sektorskih prioriteta Republike Hrvatske.Vidjeti konkretne rezultate ulaganja u nove generacije ono je zbog čega ovakvi projekti sadrže dodanu vrijednost.Uključivanje državnog vrha, poznatih javnih osoba i brojnih volontera, kao i osvajanje brojnih nagrada, dokaz su široke podrške ovim projektima i posvećenosti društva zajedničkom cilju – stvaranju zelenijeg i zdravijeg planeta.

Za kraj, zahvaljujemo se Savezu izviđača Hrvatske na promociji RH koja je vidljiva dalje od regije, a jedan od primjera toga je COP28 u Dubaiju, kada je projekt Boranka predstavljen kao istaknuti projekt zaštite okoliša.Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavit će podržavati takve inicijative koje donose pozitivne ekološke i društvene učinke, jer održivost nije samo moralni izbor, već nužnost.”- izjavio je Dragan Ljevar, drugi tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Nakon ove uspješno održane akcije pošumljavanja u PP Biokovo, Boranka će u narednim tjednima pošumljavati požarišta oko Trogira i Šibenika. Više informacija o sudjelovanju može se dobiti upitom na info@boranka.hr.

Kako je izgledala sama akcija pošumljavanja Parka prirode Biokovo možete vidjeti OVDJE.

Podsjetimo, kampanja Boranka do sada je okupila više od 11,000 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 130 000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode.

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima – Hrvatske šume, HGSS, Ravnateljstvo civilne zaštite, Crveni križ. Glavni sponzori ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Ferrero International, Radenska Adriatic, Henkel, DM, Abbot iDacia.

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO, agencija HEARTH, Svjetska skautska fondacija (World Scout Foundation) te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Više u kategoriji Ekologija