Regija

STRAŠNE BROJKE U Hrvatskoj svake godine 100 djece dobije rak. Evo koji su prvi simptomi

0

Na početku rujna, mjeseca posvećenog podizanju svijesti o raku u dječjoj dobi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je kako više od stotinu djece godišnje oboli od malignih bolesti, što rak čini drugim najčešćim uzrokom smrti kod djece, prenosi Dalmacija danas.

Prema HZJZ-u, stope incidencije malignih bolesti u djece u Hrvatskoj ostale su stabilne u posljednjih 20 godina, dok stope smrtnosti padaju za 1,8 posto godišnje, slično trendovima u drugim sličnim zemljama.

Ovaj mjesec posebno se naglašava važnost ranog otkrivanja raka, istraživanja i razvoja naprednijih tretmana, ali i pružanja podrške oboljelima te podizanja svijesti o potrebama najmlađih pacijenata. Raznim kampanjama i aktivnostima, Mjesec svjesnosti o raku u dječjoj dobi poziva na zajedničku borbu za zdraviju budućnost naše djece.

Leukemija kao najčešći oblik raka kod djece

Prema najnovijim podacima Registra za rak HZJZ-a, u 2021. godini kod 115 djece u Hrvatskoj dijagnosticirana je maligna bolest. Najčešći tipovi bili su leukemije (34 slučaja), limfomi (20 slučajeva) te maligni tumori mozga i središnjeg živčanog sustava (14 slučajeva).

Podaci pokazuju da je u dobi do četiri godine dijagnozu maligne bolesti dobilo 52 djece, njih 27 bilo je u dobi od pet do devet godina, dok je 36 djece bilo u dobi od deset do 14 godina.

HZJZ ističe da se u 50 posto slučajeva rak dijagnosticira kod djece mlađe od pet godina te da su simptomi često nespecifični, što znatno otežava postavljanje dijagnoze.

Među najčešće simptome ubrajaju se umor, blijeda koža, učestale infekcije, simptomi slični gripi, prisutnost krvi u urinu ili stolici, gubitak težine i promjene na madežima.

Dijagnoza raka i promjene u svakodnevnom životu koje uslijede nakon dijagnoze predstavljaju veliki stres za dijete i cijelu obitelj. HZJZ naglašava potrebu za podrškom roditeljima u suočavanju s izazovima, koja uključuje jednaku dostupnost liječenja i pravovremenu psihološku pomoć, prenosi Dalmacija danas.

Više u kategoriji Regija