Politika i gospodarstvo

VOJNI ROK Počinje 1. siječnja, služit će u Požegi, Sinju i Kninu. Naknada je 900 eura

0

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić boravio je na Ceru u Bosni i Hercegovini. Sastao se s vrhbosanskim nadbiskupom monsinjorom Tomom Vukšićem i nazočio posvećenju župne crkve svetišta Svetog Roka u Župi Krista Kralja na Ceru.

Anušić je ondje komentirao i ponovno uvođenje vojnog roka od 1. siječnja 2025.

– 1. siječnja smo mi spremni realizirati političku odluku koja će reći krećemo u realizaciju temeljne vojne obuke. I u ovom trenutku oružane snage spremne su to provesti. Vjerojatno ćemo krenuti sa 1. siječnjom.

Kao što sam rekao osam tjedana će trajati vojni rok, tj. obaveza služenja. Sada idemo u tri vojarne, u Požegi, Slunju i Kninu, rekao je Anušić za HTV.

Poziv za služenje roka dobit će osamnaestogodišnjaci, tzv. nulta generacija. Plan je da se obuka provodi u vojarnama u Požegi, Sinju i Kninu. Od 18 tisuća muškaraca, koji godišnje postaju punoljetni, procjenjuje se da će ih između četiri i četiri pol tisuće na obuku. Ročnike čeka i naknada koja bi trebala iznositi oko 900 eura.

“Za dva mjeseca moguće je naučiti osnove vojne organizacije, moguće je proći osnovnu pješačku obuku, moguće je proći osnovne elemente zaštite zato što ugroze koje se mogu pojavljivati, one nisu samo poznavanje različitih vrsta oružja – nego i kako se zaštititi”, rekao je Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera.

Više u kategoriji Politika i gospodarstvo