IzdvojenoZabava i kultura

VELIKA GOSPA Katolička crkva slavi uznesenje Marijino, svečano u marijanskim svetištima

0

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili blagdan Velike Gospe u katoličkoj se crkvi slavi danas, 15. kolovoza. Tradicionalno, toga dana, vjernici hodočaste u brojna marijanska svetišta te se skrušeno u molitvi utječu Majci Božjoj, svojoj nebeskoj zagovornici koja im je uvijek bila od pomoći u njihovim patnjama i bolima. Danas je i državni praznik u Republici Hrvatskoj i neradni dan.

Prema vjeri katoličke crkve Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom, a nauk o njenom uznesenju proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. godine.

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali.

U Hrvatskoj postoje brojna marijanska svetišta koja okupljaju velik broj hodočasnika posebno na ovaj dan, a jedno od najpoznatijih svakako je Marija Bistrica.

Župa Uznesenja BDM Dusina – Veliki Prolog proslavit će svetkovinu Velike Gospe misama u 5, 6, 7, 8, 9.30 i 18 sati. Svečanu misu s procesijom u 9.30 predvodit će rektor zagrebačke katedrale mons. Zlatko Koren. Pjevat će pjevači župe Dusina.

Blagdan Velike gospe župe u Makarskoj obilježit će misnim slavljima i procesijom u Svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu. Mise u Vepricu održat će se u 7, 9, 11 i 20 sati. U Župi sv. Marka mise će se održati u 7 i 20 sati.

Više u kategoriji Izdvojeno