IzdvojenoRegija

NOVI USTROJ Jedan dom zdravlja za cijelu županiju Dubrovačko – neretvansku

0

Ministarstvo zdravstva (MIZ) poručilo je u srijedu kako ustrojavanje jednog doma zdravlja na razini županije pokazuje višestruke prednosti, te da nema nikakve bojazni oko organizacije rada za pacijente, niti djelatnike.

„Ustrojavanje jednog doma zdravlja na razini županije pokazuje višestruke prednosti u kvaliteti upravljanja te organizacije rada primarne zdravstvene zaštite u skladu sa zdravstvenim potrebama stanovništva na tom području“, priopćilo je Ministarstvo.

Iz Ministarstva navode kako je od 2020. godine u tri županije u potpunosti izvršeno spajanje domova zdravlja. Riječ je o Osječko – baranjskoj županiji, gdje je šest domova zdravlja spojeno u jedan, Sisačko – moslavačkoj i Šibensko – kninskoj županiji koje su prije formiranja jednog županijskog imale svaka po tri doma zdravlja.

U Dubrovačko – neretvanskoj županiji pet je domova zdravlja, u Dubrovniku, Pločama, Metkoviću, Korčuli i Veloj Luci, a i njih čeka spajanje u jednu instituciju. To ne znači da će domovi zdravlja na pojedinim područjima prestati s radom već će biti drukčije ustrojeni, slično kao što npr. djeluje dom zdravlja na Grudi u Konavlima, a koji je dio Doma zdravlja Dubrovnik.

Iako je na početku, kada je ova ideja prvi put iznesena, na jugu vladalo veliko nezadovoljstvo ovakvom odlukom, a tada se s njom nije slagao ni župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić, izgleda da je, kad je županijska uprava u pitanju, stranačka disciplina ipak prevladala. Dobroslavić se zbog pripajanja domova zdravlja bio i našao s ministrom Vilijem Berošom, a kako je tada kazao za Južni, na sastanku je iznio i prijedlog kako u pogledu broja domova zdravlja „specifičan zemljopisni položaj županije opravdava iznimku od, inače razboritog, pristupa da u županijama bude jedan dom zdravlja”. No, iz MIZ-a kažu kako od donošenja Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, u ožujku 2023. godine, nisu imali prigovora na ovu, kako je oni nazivaju, reformsku mjeru.

„Iskustva do sada spojenih domova zdravlja pokazuju da nema nikakve bojazni oko organizacije rada za pacijente niti djelatnike, upravo suprotno. Svi djelatnici i dalje zadržavaju svoja radna mjesta. Također, važno je napomenuti kako spajanjem domova zdravlja ne mijenja se niti lokacija niti broj ordinacija.“ – naglašavaju iz MIZ-a.

Ministarstvo ističe i kako analize pokazuju dodatne prednosti ovih aktivnosti. Navode da su to racionalizacija troškova poslovanja kroz smanjivanje broja rukovodećih mjesta, odnosno ustanova će imati jednog ravnatelja i jedno Upravno vijeće, veća mobilnost radnika sukladno potrebama kao i ujednačen položaj svih zaposlenih s očuvanjem radno -pravnog statusa. Specifičnosti Dubrovačko – neretvanske županije, u prvom redu velike udaljenosti između pojedinih budućih ustrojbenih jedinica zamišljenog jednog doma zdravlja, očito pri tome nisu previše uzeli u obzir.

„Ovim putem možemo potvrditi da su se tijekom predlaganja zakonskih promjena uzimale u obzir geografske i druge specifičnosti RH. U skladu s time, predmetne zakonske izmjene omogućuju da se, s obzirom na specifičnost pružanja zdravstvene zaštite, osnuju podružnice doma zdravlja s voditeljem podružnice kao odgovornom osobom.” – bio je odgovor Ministarstva zdravstva za Južni u listopadu 2022. godine, a do danas se ništa nije promijenilo

Dok iz Ministarstva kažu kako će se time omogućiti ravnomjerno ulaganje u domove zdravlja te podići standard poslovanja na području cijele županije predstavnici četiri zdravstvena sindikata te pacijenata pozvali su u srijedu Ministarstvo da povuče stavak Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji propisuje postojanje jednog doma zdravlja po županiji smatrajući da se tom odlukom smanjuje kvaliteta primarne zdravstvene zaštite.

Više u kategoriji Izdvojeno