IzdvojenoZabava i kultura

FOTO REPORTAŽA KUD “Ploče” u svečanoj povorci Đakovačkih vezova

0

Drugog dana boravka u Đakovu osvanuo je sunčan ljetni dan, a članovi našeg KUD-a ranim jutrom došli su na mjesto polaska 58. svečane povorke, gdje je sve vrvilo od izvođača koji su tražili svoje polazne brojeve.

Simpatično je bilo biti dio svog tog ozračja, gdje se čuju pozdravi prijatelja, razgovori, izvorna pjesma, zvukovi raznih glazbala, rzanje konja koji čekaju da pokrenu kićena kola, a tek čarobnost i šarolikost narodnih nošnji koje su bile praznik za oči promatraču.

Slučajni prolaznik bih se upitao kako će se uspjeti svi ti sudionici dovesti u red, a onda kao nekom magijom svečana povorka je krenula i sve se stopilo u jednu predivnu nisku narodnih običaja, oduševljavajući gledatelje natiskane s obje strane cjelim putem do svečane bine ispred velebnih tornjeva prelijepe katedrale sv. Petra, na Strossmayerovu trgu gdje su se ekipe pojedinačno predstavljane.

Teško je opisati taj jedinstven osjećaj ponosa i sreće što možemo na tom povjesnom mjestu, pred tim draguljem hrvatske kulture, bar na kratko predstaviti ljepotu neretvanske nošnje, muzike i plesa donjoneretvanskog kraja i što smo dio tog prekrasnog i jedinstvenog događaja.

Nakon svečane povorke KUD “Ploče” imao je i nastup u Strossmayerovu perivoju gdje su se slili svi izvođači i još jednom predstavili ljubiteljima narodne kulture. Trenutak je da se zahvalimo i našim predivnim domaćinima KUD – u “VESELA ŠOKADIJA” iz Koritna, idiličnog slavonskog mjesta, toplih duša i velika srca na gostoprinstvu i stalnoj spremnosti da nam domaćinski ugode.

Na kraju pozivamo sve Neretvane da posjete Đakovo i okolicu jer imaju toliko toga vidjeti i doživjeti, a Turističkoj zajednici grada Đakova i ostalim organizatorima Đakovačkih vezova jedno veiko hvala za nezaboravan doživljaj.

Tekst i foto: KUD Ploče

Više u kategoriji Izdvojeno