IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

16 GODINA ČEKANJA Šta je sa planiranom izgradnjom srednje škole Pod Prišnicom?

0

20. sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije započela je nešto iza podne u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Prije predloženog Dnevnog reda bila su vijećnička pitanja.

Ivo Karamatić (SDP) postavio je pitanje vezano za srednju školu Pod Prišnicom, u Pločama za koju je kazao kako je građevinska dozvola izdana prije 16 godina, a potom i pitanje vezano uz ovrhe Županijske lučke uprave koje pristižu umirovljenicima za lučicu Mala Pošta u Pločama. Naveo je da iznosi ovrha do 1500 eura. Nije im jasna kategorizacija te lučice, pojasnio je.

– Opredjeljenje Vlade je da sve, prvenstveno osnovne škole, ali i druge idu u jednosmjensku nastavu. Realizira se veliki program na razini Hrvatske. U obzir smo uzeli sve osnovne škole koje ne mogu organizirati jednosmjensku nastavu i izrađujemo projektnu dokumentaciju, tu je škola u Pločama, Metkoviću, Cavtatu i Vela Luci. Vjerujemo da ćemo u tome uspjeti. U Metkoviću jednu školu projektiramo. Pod Prišnicom se odavno planira projekt škole, gimnazije, strukovne škole s dvoranom. Htjeli smo realizirati projekt. Država je rekla da neće financirati gimnazije, pa smo onda prenamijenili dio u strukovnu školu, a onda je Europa rekla da nam fali gimnazija. Zahvalni smo što je grad Ploče osigurao zemljište, mi ga nećemo zlorabiti, odgovorio je župan.

Karamatić je kazao kako ne razumije 16 godina objektivnih teškoća za izgradnju škole koja ima građevinsku dozvolu.

Podsjetimo, vlasnik zemljišta, odnosno Grad Ploče, opteretio je pravom građenja navedenu česticu u korist nositelja prava građenja, odnosno u korist Dubrovačko – neretvanske županije, a u svrhu realizacije Sporazuma, odnosno izgradnje Srednjoškolskog centra – kompleksa sa športskom dvoranom naziva „Pod Prišnicom“, za koju je i ishodovana pravomoćna Lokacijska dozvola, kao i potvrda Glavnog projekta (Građevinska dozvola). Ugovor o pravu gradnje na navedenu česticu je potpisan na rok od 99 godina.

Navedenim se projektom planiraju izgraditi novi prostori za srednju strukovnu školu sa pripadajućom športskom dvoranom, tj. oformiti novi funkcionalno jedinstven srednjoškolski kompleks. Ovdje  je također bitno istaknuti da bi se formiranjem jednog takvog centra dobio centar izvrsnosti za strukovna zanimanja kojem bi gravitiralo kompletno područje doline Neretve.

Kako bi se realizirao navedeni projekt, Grad Ploče je osigurao građevinsko zemljište u centru grada, opteretio pravom građenja navedenu česticu u korist nositelja prava građenja, oslobodio Dubrovačko – neretvansku županiju plaćanja komunalnog doprinosa i preuzeo obvezu osiguranja kompletne infrastrukture do objekta.

Više u kategoriji Izdvojeno