IzdvojenoZabava i kultura

SVEČANO U HPD “GRABOVICA” Završena opća planinarska škola 2024.

0

U nedjelju, 9.6.2024., dodjelom diploma u pizzeriji Pod maslinom u Pločama završila je opća planinarska škola u organizaciji HPD Grabovica. Školu je uspješno završilo svih petnaest polaznika, članova HPD Grabovica i HPD Adrion iz Gradca.

Prema programu Hrvatskog planinarskog saveza od početka veljače na predavanjima, vježbama i izletima obrađene su različite teme i usvojeno znanje iz svih osnovnih područja bitnih planinarima, od ustroja i povijesti planinarenja preko kretanja i boravka u planini do ekologije, speleologije, meteorologije, orijentacije i opasnosti u planini, te osnova spašavanja, prve pomoći i HGSS-a. Radile su se i vježbe iz orijentacije pomoću karte i kompasa, savladano je vezanje osnovnih čvorova, izrada improviziranog bivka te kretanje po osiguranom planinarskom putu (ferata).

Na izletima su u suradnji sa susjednim planinarskim društvima posjećene lokalne planine Žaba, Rujnica, Sv.Mihovil, Biokovo, Omiška Dinara, Mosor i špilja Vranjača. Nakon predavanja i izleta svi polaznici su uspješno položili i ispit na kojem su pokazali zavidno znanje. Još važnija od znanja stečenog na predavanjima i vježbama su putovanja, doživljaji te nova poznanstva i prijateljstva koja su se dogodila. Većini polaznika škole ovo je bio prvi doticaj s planinarenjem i prvi usponi na planine i brda koja nas okružuju te jednistvena prilika za upoznavanje zavičaja, planinara i planinarskih društava u okolici.

“Hvala svima koji su nam pomogli u organizaciji opće planinarske škole a posebno predavačima i vodičima iz HPD Grabovica, HPD Gledavac iz Metkovića, HPD Adrion iz Gradca, HPD Vrgorac, HPD Mosor te članovima HGSS-a. Hvala Pučkom otvorenom učilištu Ploče i Pizzeriji Pod maslinom na susretljivosti i osiguranom prostoru za predavanja i druženje, stanicama HGSS-a Dubrovnik i Makarska na doniranim planinarskim kartama. Posebno hvala voditelju škole Miši Glaviniću za dobru organizaciju opće planinarske škole.

Uspješnim završetkom ove škole naši su članovi ostvarili preduvjet za daljnja usavršavanja u planinarstvu kao što su speleološki, alpinistički i vodički tečajevi, a naša su društva ostvarila preduvjete za daljni siguran i kvalitetan rad.

Čestitamo svima i nadamo se da će se naša druženja u planinama nastaviti i dalje” – napisali su na stranicama HPD Grabovica Ploče odakle prenosimo i fotografije.

Više u kategoriji Izdvojeno