Izdvojeno

U Kominu proslavljen blagdan svetog Ante, zaštitnika župe

0

Dragi Kominjani od srca vam čestitamo blagdan svetog Ante, župnog zaštitnika.

Prenosimo tekst sa župnih stranica:

Posebno je danas bilo u našemu Kominu. Svaki je sveti Ante u našemu mjestu lijep,ali danas se u zraku osjetilo ono nešto. Danas je naša crkva, bila golubica proslavila stoti rođendan. Danas su potomci onih koji su je gradili hodili stopama svojih predaka u procesiji kroz svoje selo. Danas je procesija stoti put krenula po selu iz ove crkve. Danas se u našoj župi osjetilo zajedništvo. Tom zajedništvu je svjedočio hod pod župnim barjacima i barjacima udruga koje djeluju u našoj župi. Ujedinjeni u proslavi našega svetoga Ante. Hvala vam od srca na tome lijepome osjećaju. Hvala Bogu na ovome danu.
Prije svete mise krenula je procesija kroz selo. Na tri mjesta smo primili blagoslov. Svetu misu je slavio don Tomislav Bašić čiju poruku sa propovjedi donosimo u nastaku.

– Kada slavimo svece ne gledamo samo vanjštinu proslave, već nastojimo nasljedovati vrline tog sveca, započeo je don Tomislav. Sveti Ante jest suvremen po svojem svetačkom životu. Nije štedio svoje suvremenike koji su zapali krizu vjere. Neumorno je propovjedao pozivajući na obraćenje. Svoju krepiost i mudrost je stekao kod oltara. U odnosu prema živome Bogu. U ovom prolaznom svijetu potrebna nam je duhovna i neprolazna hrana. Crpimo našu duhovnost sa istog izvira kao i sveti Ante,ali često zakažemo u našoj vjeri. U povijesti Crkve bilo je kriznih vremena, ali nikada se nije zaboravljalo da je vodi Duh Sveti i da će opstati. I danas Crkva vodi bitku za očuvanje svetosti. Svetost je potrebna u životu čovjeka. Ta svetost i budućnost je u našim rukama. Odgoj djece je zato bitan. Svatko može u svojim dosezima njegovati tu svetost. Izbjegavanjem grijeha koji uništava obitelj. Zati kada odete svojim kućama iz crkve, ponesite sa sobom Riječ Božju, živimo je kao što je živio i sveti Antun. I kada se ponekada izgubimo, zamolimo ovog sveca da nam svojim zagovorom pomogne vratiti se na pravi put, zaključio je svoju propovjed don Toma.

Na kraju je slijedio blagoslov djece i vozača.

Župa sv. Ante, Komin

foto: Jure Zovko

Više u kategoriji Izdvojeno