IzdvojenoRegija

TJEDNA PROGNOZA Ušli smo u vrlo nestabilan tjedan, dobre vijesti za one koji planiraju vikend

0

Za nama je vikend koji je donio vrlo visoke temperature zraka, visoku relativnu vlažnost, pa čak i primjese saharskog odnosno pustinjskog pijeska u zraku. Šibenik je s čak 34°C (33,8°C) jučer bio službeno najtopliji u Hrvatskoj, a slijedili su ga Makarska i Komiža s 33°C i Hvar s 32°C.

Novi tjedan bit će prilično nestabilan, prognozira Dalmacija danas. Iako će biti dosta sunčanih razdoblja, gotovo su svakodnevno mogući povremeni pljuskovi, lokalno i izraženiji neverini.

Općenito će najnestabilnije biti na sjevernom Jadranu i zapadu zemlje, a manje oborina bit će prema krajnjim jugu i istoku.

Ponedjeljak će biti promjenjiv. Oblačnije u noći, kada lokalno može biti i grmljavinskih pljuskova, a danju u većini predjela pretežno sunčano i suho. Puhat će umjereno do jako jugo, ali će na moru sjevernog i dijela srednjeg Jadrana prolazno biti zapadnog i sjeverozapadnog vjetra. Od jutra iznimno toplo za dio godine s minimalnim temperaturama od 18°C ponegdje u Dalmatinskoj zagori do 28°C ponegdje uz obalu. Najviše dnevne temperature od 25 do 30°C.

Utorak će biti promjenjiviji, izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, a lokalno će moguće izraženije nevrijeme i preko 30 litara oborine po metru kvadratnome. Najmanje oborina na sjeveru i jugu Dalmacije. Jugo će sve više slabiti, popodne će se sa zapada širiti vjetrovi zapadnih smjerova. Jutro i dalje toplo, a najviše dnevne temperature većinom od 24 do 29°C.

Srijeda će i dalje biti nestabilna, ali će velik dio dana biti suh i djelomično sunčan. Ipak, povremeno će biti kiše i grmljavinskih pljuskova, najviše u Zagori. Danju će puhati vjetar različitih smjerova, pojačat će u područjima s neverama. Najviše dnevne temperature većinom od 24 do 29°C.

U noći na četvrtak s mora će se jače naoblačiti pa će lokalno biti kiše, pljuskova i grmljavine, a moguće je i izraženije grmljavinsko nevrijeme s tučom. Danju će biti djelomično sunčano uz dosta sunčanih razdoblja, ali i dalje uz mogućnost pljuskova s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren različitih smjerova, krajem dana dominantno zapadnih smjerova. Temperature zraka bit će bez veće promjene.

Petak donosi stabilnije vrijeme pa će biti pretežno sunčano i suho. Na moru će puhati umjeren, popodne među otocima i jak sjeverozapadnjak, oslabit će navečer. Jutro će biti malo svježije nego prethodnih dana, danju od 26 do 31°C.

Prema aktualnim prognostičkim materijalima, vikend će proći u znaku pretežno sunčanog i u većini predjela suhog vremena. Ipak, tek ponegdje u Zagori može biti razvoja oblaka u popodnevnim satima uz manju mogućnost prolaznog pljuska. Noći burin, danju slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Bit će malo toplije, osobito u nedjelju kada najviše dnevne temperature mogu biti do 33°C, prognozira Dalmacija danas.