IzdvojenoRegija

Dani otvorenih vrata u Arhivskom sabirnom centru Metković-Opuzen-Ploče

0

6. i 7. lipnja 2024.

Arhivski sabirni centar Metković-Opuzen-Ploče osnovan je 2002. godine kao sastavnica Državnog arhiva u Dubrovniku. Nalazi se u Metkoviću, uz desnu obalu rijeke Neretve, u adaptiranoj stambeno-poslovnoj zgradi iz 1932. godine.

U svojim spremištima čuva 80 fondova i zbirki, što čini ukupno 425 dužnih metara gradiva. Arhiv ima i vlastitu knjižnicu. U Arhivu su, do sada, priređivane različite javne aktivnosti (stručna vodstva, predavanja, izložbe), no ovo je prvi puta kako se u njemu održavaju Dani otvorenih vrata.

Cilj programa je kroz organizirana stručna vodstva posjetitelje upoznati sa svrhom i funkcijom arhiva u društvu, te arhivskom službom općenito. Kroz razgled spremišnih prostorija, te knjižnice i ureda posjetitelji će imati priliku neposredno se upoznati s arhivskom građom, ali i obavijesnim pomagalima (inventarima), kao konačnim proizvodom arhivističkog sređivanja gradiva koji onda omogućuju njegovo korištenje.

Realizacijom programa planira se povećati svijest posjetitelja o važnosti arhiva kao baštinske ustanove koja čuva povijest nekog kraja, ali i gradivo koje je još uvijek aktualno za svakodnevni život građana.

Obilazak je prilagođen djeci i odraslima.

Zainteresirani se mogu najaviti na e-adresu: paulina.siljeg@dad.hr ili na telefonski broj: 020/690-733

Više u kategoriji Izdvojeno