IzdvojenoRegija

FEŠTA KOJA SLAVI OKUSE DALMACIJE: Uskoro počinju Dani Dalmatinskog pršuta i vina u Vrgorcu

0

Tradicionalni eno-gastro festival Dani Dalmatinskog pršuta i vina kojega je prošle godine kroz dva dana posjetilo nekoliko tisuća posjetitelja i ovog će vikenda od 31. svibnja do 01. lipnja podsjetiti zašto Vrgorac s potpuno opravdanim razlogom zaslužuje biti prijestolnicom fešte Dalmatinskog pršuta i vina.

Festival će se otvoriti u petak, 31. svibnja, u 19 sati, u jednom od najljepših stoljetnih parkova Dalmacije, smještenom u samom srcu Vrgorca. Posjetitelji će kroz dva dana uživati u bogatom izložbenom i sajamskom programu, degustirajući vina autohtonih vrgorskih sorti, kao i ostala dalmatinska vina iz Hvara, Pelješca, Imotskog vinogorja, te vina iz susjedne Hercegovine. Naravno, nezaobilazan dio fešte bit će i Dalmatinski pršut, ponosni nositelj EU oznake zemljopisnog porijekla.

“Na samo sat vremena vožnje od Splita i pola sata od Makarske rivijere, Vrgorac ovoga vikenda postaje savršena destinacija za odmor i opuštanje. Na našoj najvećoj fešti koja slavi okuse Dalmacije, s veseljem dočekujemo sve ljubitelje svega onoga najboljeg od našega kraja – pravi pršuti, vrhunska vina i dobra zabava. Posebno nam je drago što ćemo, uz proizvođače iz udruge Dalmatinski pršut, ugostiti i proizvođače zaštićenog Drniškog te Istarskog pršuta, čije ćemo kvalitete posebno predstaviti drugog dana manifestacije. A najbolja je fešta kada sve to zalijemo kapljicom naših ponajboljih vinogorja te s veseljem najavljujemo dolazak preko 30 vinara“, izjavila je Željka Opačak direktorica Turističke zajednice grada Vrgorca.

U Vrgorcu se nalazi najveća pršutana u jugoistočnoj Europi, odakle dolazi više od 70 posto proizvodnje certificiranog Dalmatinskog pršuta. “Dalmatinski pršut predstavlja jednu od najcjenjenijih hrvatskih delikatesa. Njegova posebnost, koja je zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla, ogleda se u tradicionalnoj proizvodnji bez dodanih konzervansa, ručnom soljenju morskom soli i dugotrajnom sušenju i zrenju koje traje najmanje godinu dana. Vještina njegove proizvodnje dio je dalmatinske tradicije i ova manifestacija upravo podsjeća na njegovu autentičnost i važnost u izvornoj gastronomiji Hrvatske”, izjavio je Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta.

Dani Dalmatinskog pršuta i vina pružaju jedinstvenu priliku za uživanje u lokalnoj tradiciji, zamamnim mirisima i okusima te vrhunskim koncertima, a ove godine publiku će zabavljati Vesna Pisarović i Željko Bebek.

Na Dane Dalmatinskog pršuta i vina stižu i renomirane kulinarske zvijezde i ambasadori međunarodne udruge ŠKMER, i to Stevo Karapandža, John Wulff (Nizozemska), Željko Neven Bremec, Marin Vučković i Bruna Elez koji u petak u kulinarskom showu “Vrgorac na mediteranskom pijatu” spremaju specijalitete s Dalmatinskim pršutom i autohtonim vrgorskim vinima i to vinski gulaš, tjesteninu s pršutom i pomodorima i njoke na s pršutom i kaduljom, dok će u subotu navečer Udruženje obrtnika Vrgorac zajedno sa svojim gostima peći preko 40 kilograma tune na žaru i tako začiniti ovu feštu.

Smirite ruku i okušajte sreću jer se i ove godine na Festivalu „Dani Dalmatinskog pršuta i vina“ u Vrgorcu organizira revijalno natjecanje u rezanju pršuta pa će posjetitelji fešte režući dobre fete moći osvojiti bogate nagrade.

Dani Dalmatinskog pršuta i vina održavaju se u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca i Grada Vrgorca, uz generalno pokroviteljstvo Mesne industrije Braća Pivac. Pokrovitelji manifestacije su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko dalmatinska županija te Sol Tourism.

Više informacija dostupno je na stranici www.daniprsutaivina.com.

KONTAKT:

Željka Opačak, direktorica

info@tzvrgorac.hr

+385 098 701 959