Regija

VLASNIK LASTE I VIOLETE Lastu za pet godina vidim kao jednog od lidera u cijeloj Europi

0

Petar Ćorluka je autor vjerovatno jedne od najprepoznatljivijih i najboljih business priča u Bosni i Hercegovini posljednja tri desetljeća.  Počeo je s trgovinom, od Violete je napravio regionalnog lidera industrije higijenskih proizvoda, širio se na hotelijerstvo, turizam, a u posljednje dvije godine pažnju privlači akvizicijom Laste i gradnjom tvornice kartonske ambalaže.

U intervjuu za Bloomberg Adriju govorio je o stanju u svom portfelju, ali i ekonomiji općenito, strategiji širenja na tržište robe široke potrošnje, planovima za Violetu, Lastu, buduće akvizicije…

Kako su se posljednje tri godine i krize uzrokovane pandemijom koronavirusa i rata u Ukrajini odrazile na Violetu i kompanije iz vašeg portfelja?

Kako u cijelom svijetu tako i u Violeti, slični su izazovi bili kroz posljednje tri godine. Ratovi, inflacije, porast cijena resursa… generalni su izazovi kojima se i naša industrija trebala oduprijeti. Trogodišnji ili petogodišnji planovi, kakvi su nekada bili standardna praksa u poslovanju, tada su bili gotovo nemogući.

Brzina reakcije na ekstremne promjene na tržištu i mogućnost brzog i fleksibilnog donošenja pravih poslovnih odluka vrline su uspješnih kompanija. Violeta je tijekom prošlih godina pokazala da se zna nositi s raznim tržišnim izazovima.

Čime ste se rukovodili kada je riječ o ideji za izgradnju tvornice kartonske ambalaže? Na koje tržište je upućena?

Paralelno s izazovima koji su pratili tržište u posljednjih nekoliko godina te nakon otvorenja tvornice Lasta stvorila se ideja o izgradnji tvornice kartona. Time smo ojačali svoju konkurentnost jer trebamo kartonsku ambalažu za svoje proizvode. S druge strane trend smanjenja plastike, a rasta pakiranja u materijal koji se može reciklirati također je opravdao ovu našu ideju.

Naš prvenstveni cilj je dokazati se na domaćem tržištu. Prirodno je da se kartonska ambalaža nakon BiH ponudi zemljama u regiji, jer tvornica ima kapacitet obrade kartona do 60 tisuća tona, strojevi zadovoljavaju najviše svjetske standarde koji su smješteni u 30 tisuća kvadratnih metara zatvorenog proizvodnog prostora.

Lasta u Vašim rukama već izgleda kao jako uspješna priča. Gdje je bio osnovni motiv za njeno preuzimanje te gdje je vidite za pet godina?

Strategija naše kompanije je razvijati se u kategorijama robe široke potrošnje. Lasta je bila sinonim za konditorsku industriju i geografski nam je bila bliska, stoga smo u tome vidjeli svoju priliku. Za pet godina vidimo se kao jednog od lidera u cijeloj Europi. U tu svrhu, prije dvije godine preuzeli smo poznati austrijski brend s stogodišnjom tradicijom u proizvodnji medenjaka Schmid 1913, pod kojim ćemo na tržišta srednje i zapadne Europe plasirati naše kekse i vafle.

Postoji li na bh. tržištu kompanija koja bi mogla biti nova “lasta” u Vašem portfelju?

U ovom trenutku ne razmišljamo o tome, ali ako bi se nešto ponudilo, razmotrili bismo svakako.

Kako proizvodni sektor može još jače biti driver razvoja bh. ekonomije i šta mu nedostaje od države – legislativa, subvencije ili nešto treće?

Porezna opterećenja u BiH su među najvećima u Europi i ako želimo našu ekonomiju učiniti konkurentnom, trebamo razmotriti mogućnosti poreznog rasterećenja privrede kako bi se otvorile mogućnosti za očuvanje radnih mjesta i rast plaća.

Posljednjih godina iskoračili ste značajnije nego ranije u sektor nekretnina i turizma. Kako vidite te sektore te koja su Vaša očekivanja za naredne godine u tim oblastima?

Strategija naše kompanije posljednjih godina je diverzifikacija rizika, što je turizam učinilo idealnom granom za širenje, ali i očuvanje kapitala. Turizam nam danas čini manji udio u prihodu grupe. U sljedećim godinama imamo planirana ulaganja u taj sektor i samim tim očekujemo da će nam ovaj segment poslovanja ojačati.

Violetu ste sa strane brenda uspjeli besprijekorno izgraditi i pozicionirati. Koje su tajne tog procesa kad gledate dva desetljeća iza nas?

Vrhunska tehnologija, najbolje sirovine + naši mladi ljudi gladni znanja u kombinaciji s ekspertima/konsultantima iz industrije. Znanje, odricanje i strast…

Koji su Vaši srednjoročni i dugoročni poslovni ciljevi?

Trenutno je fokus jačanje pozicije Laste u regiji i šire te širenje asortimana u neke nove kategorije koje Lasta dosad nije proizvodila. Uz to, sljedeće dvije godine je fokus na upošljavanje tvornice kartona.

Kada je riječ o ostalim Violeta kategorijama, zadržati ih konkurentnima i atraktivnima za potrošače kroz razvoj novih proizvoda te ulaganje u materijale i opremu.

Više u kategoriji Regija