Sjajna atmosfera, no nijedna desetka! Ljubo brutalno iskren o glavnom jelu: ‘Peka je bila suha’
Vozač Nedjeljko Žuti Jerković ugostio je protukandidate prvog dana ovotjedne ‘Večere za 5’. Za svoju večeru dobio je 34 boda i brojne pohvale, ali i iskrene kritike. Osmice su mu dali Nikolina i Ljubo, a Nina i Zoran domaćinu su udijelili devetke. “Razlog je taj što je peka bila suha, sve je bilo vrh, ali peka je suha. Ocjena je iskrena i od srca”, zaključio je Ljubo. “Glavno jelo je bilo presuho, desert odličan, predjelo ok, ali ništa posebno”, obrazložio je, pak, Zoran svoju devetku.
Pripravu večere započeo je desertom ‘Prevrnuta torta’. “Možda bi to bilo nešto što se slaže, nešto slojevito i onda se okrene da se dobije drugačiji redoslijed namirnica”, objasnila je svoju viziju deserta Nina. Uskoro je Nedjeljko objasnio da je to torta od starine, s onim što su naši stari radili od onoga što imaju u svom domu. Punjene i pečene jabuke s biskvitom spravio je kao desert, a potom se okrenuo ‘Inćunima u bojama’. “Inćuni s povrćem, paprikama u bojama”, prognozirala je Nikolina predjelo. Za kraj, Nedjeljko se okrenuo glavnom jelu nazvanom ‘Ispod poklopca’. “Pečenje u teći”, prognozirao je Zoran. Teletina i piletina pod pekom posljednje su jelo kojeg se domaćin prihvatio prije dolaska gostiju.
Nakon priprave večere, Nedjeljko se okrenuo pripremi za doček ekipe. U kombiju se ekipa srela – Zoran i Ljubo znaju se otprije i jako su se razveselili jedan drugome, a uskoro je postalo jasno da protukandidate poznaje i Nina. Nikolina je stigla posljednja te se upoznala s ekipom.
Zoran je uskoro dočekao ekipu i ponudio im je sjajne aperitive – višnjevaču, orahovicu i travaricu. Na samom dočeku, Ljubo je razbio nervozu domaćina. “Nedjeljko je bio srčan, dočekao nas je kao pravi domaćin”, komentirala je doček Nina. Uz aperitiv, Nedjeljko je doveo i glazbu uživo. “Nemam riječi”, pohvalio je Ljubo ekipu. “Ekipa je odlična, mislim da će ovo biti odličan tjedan” zaključila je Nikolina.
Uslijedilo je predjelo – ‘Inćuni u bojama’. “Predjelo je vizualno bilo savršeno, domišljato, simpatično”, otkrila je Nina. “Baš nas je razveselilo na početku večere”, dodala je Nikolina. “Nadao sam se da će biti nešto malo konkretnije za predjelo”, svoje je mišljenje podijelio i Zoran. “Nedjeljko je bio odličan, bio je ushićen, kao da je dijete u sebi probudio. To mi je baš bilo lijepo”, zaključila je Nina.
Glavno jelo iduće je stiglo na stol – teletina i piletina pod pekom. “Bila je nešto najljepše vidjeti, kad s kamina na stol ide”, oduševljen je bio Zoran. “Bilo je super”, dodala je Nikolina. “Okus je bio odličan, mada sam pogodila na malo suh komad mesa”, komentirala je Nina, a s komentarom se složio i Zoran.
‘Prevrnuta torta’ stigla je za kraj, a domaćin je uskoro otkrio da ju je radio prvi put u životu. “Desert mi je izgledao onako kako sam očekivala, napomenuo je da se radi o starinskoj recepturi”, komentirala je Nina. “Nikad nisam onakvu tortu jeo, napravio je fantastičan kolač”, zaključio je Zoran. “Odličan desert, ukusan, biskvit mekan”, rekla je za kraj Nikolina.
Nedjeljko je bio sjajan domaćin, a ekipi je udijelio i prigodne poklone – bocu vina i svoju monografiju o ekipi lađara iz Rogotina. “Cijenim trud, poklon je čista desetka”, zaključila je Nina.