IzdvojenoZabava i kultura

POTVRĐENO ZA KLIK Popularna ćevabdžinica “Željo” otvara objekt u Pločama!

0

Odlične vijesti dolaze za sve ljubitelje poznatih bosanskih ćevapa! Naime, u razgovoru sa nasljednikom “carstva sarajevskih ćevapa” gospodinom Harisom Memetijem, koji je posao nasljedio od pokojnog oca Šaina Memetija, doznali smo da upravo u Pločama planiraju otvoriti popularnu ispostavu “Željo” ćevabdžinica.

A da nije riječ o predizbornom obećanju, dokazuju i projekcije do kojih smo došli kako bi to sve trebalo izgledati.

Kao što se može zaključiti, “Željo Ploče” otvorit će se na lokaciji nekadašnje kultne ćevabdžinice “Odmor” poznatije kao “Kod Ace” na terasi pored Pučkog otvorenog učilišta.

Sarajevski Željo nezaobilazna je točka za mnoge koje je put naveo u glavni grad Bosne i Hercegovine i na Baščaršiju.

Obitelj Memedi počela je s biznisom još daleke 1968. godine, kao privatnici u onom sistemu, da bi nakon dosta vremena otvorili i drugi lokal u istom dijelu glavne čaršije, Kundurdžiluku.

Ćevabdžinicama su davali imena po omiljenom nogometnom klubu s Grbavice, Željezničaru. Otkad su se u mladim danima doselili u grad pod Trebevićem iz makedonskog Gostivara, nisu propuštali ni jednu utakmicu.

Šain Memeti odavno je tajnu recepture koja privlači na stotine tisuća ljudi godišnje prenio na mlađe generacije. Legenda kaže da su im nudili brda i doline samo da odaju sastojke zbog kojih su njihovi ćevapi posebni, ali da su sve redom odbijali.

– Zvučat će patetično, ali tajna je, kao i u svakom poslu, u ljubavi prema onome što radiš.

Normalno, tajna je i u kvalitetnim sastojcima, pravoj temperaturi pečenja, pravovremenom okretanju i slično, ali presudno je da to rade ljudi koji znaju posao i rade ga s ljubavlju.

Jako je važno i kako se ćevapi jedu. Naša je preporuka da se jedu prstima, bez vilice i noža. Pribor za jelo nepotreban je “posrednik” u jedenju ćevapa i s njim nije isti okus ove mesne delicije. Također, pravi ćevapi se ne jedu bez luka!

Od priloga svakako ide kajmak, a Hrvati i Slovenci vole i ajvar, što isto može proći. Uz prave ćevape nikako ne bih preporučio majonezu i kečap, to jednostavno ne ide skupa! – detaljno nam objašnjava nasljednik poslovnog carstva Haris Memeti, koje kao veliki ljubitelji sarajevskih ćevapa željno očekujemo u Pločama!

Više u kategoriji Izdvojeno